fbpx

Sve je umreženo: Promjene nastale dolaskom interneta

Sve je umreženo

U petak, 22. listopada 2021. godine, u 20.05 sati na Trećem programu HRT na rasporedu je dokumentarni film Sve je umreženo. Internet nadire u svaki aspekt vašeg života. Više nije ograničen na vaše računalo i telefon nego je sad u kantama za smeće, hladnjacima i infrastrukturi naših gradova.

 

Secret Bridesmaid Business

Budućnost će biti ili nadzorna noćna mora ili eko-utopija, bit će proizvod razvojnih projekata u Silicijskoj dolini i Shenzhenu. Internet of Everything bilježi naš sadašnji trenutak, kad se obje verzije budućnosti još čine mogućima.

Sve je umreženo

Brett Gaylor radi u tehnološkoj industriji i već deset godina kritizira. Njegovi nagrađeni dokumentarni filmovi Rip! A Remix Manifesto i Do Not Track bave se odnosom javnosti s internetom: najprije opčinjenost i opsjednutost, zatim sve veća nelagoda zbog zloporabe naših privatnih podataka, a na kraju osjećaj zbunjenosti i straha. Ako brzina promjene i nepostojanje posredstva zbunjuje tehničkog stručnjaka poput Bretta Gaylora, ostali su vjerojatno posve smeteni.

Povezivanjem fizičkog svijeta u Internet of Everything ulozi su povećani – više nisu samo apstrakcije kiber-prostora izvan kontrole, nego i naši domovi, naša tijela i naši gradovi doživljavaju preobrazbu.

U filmu Sve je umreženo upoznat ćete Kristinu koja izrađuje uređaj za prenošenje podataka o plodnosti u oblak iz unutrašnjosti ženskih tijela.

Nellie Bowles, novinarka New York Timesa, upoznaje nas sa žrtvom koja je proživjela obiteljsko nasilje, a koju je uznemiravala pametna kuća njezina partnera. Vidjet ćemo kinesku viziju pametnoga grada, čiji se stanovnici nagrađuju za držanja društvenih normi, kao i Alphabetovu viziju korporacijske četvrti izgrađene od interneta na gore.

Uspješan autor i ekonomist Jeremy Rifkin sugerira da su ti digitalni poremećaji pokazatelji industrijske revolucije i da je dolazak interneta jednako važan kao i izum željeznice i motora s unutarnjim sagorijevanjem. U Barceloni razmatramo novi potencijal interneta, gdje se njime omogućuje kopiranje fizičke robe i pretvaranje materijalnog atomskog svijeta u digitalne bitove koji se bez ikakva troška mogu prenositi bilo kamo na svijetu.

Riječ je preglednom, duhovitom i spoznajnom pogledu na zbunjujuće promjene nastale dolaskom interneta.

Sve je umreženo
Odabrala: Mira Vočinkić

Foto: Press