fbpx

HNK: Nagrade za najbolja ostvarenja u dramskim, opernim i baletnim predstavama

Zagreb…

Dodijeljene nagrade za najbolja ostvarenja u dramskim, opernim i baletnim predstavama HNK u Zagrebu

HNK– Iznimno smo sretni da smo jedni od rijetkih u Europi i u svijetu koji su uopće imali priliku otvoriti vrata svoga kazališta. Iskreno se nadam da ćemo se od rujna vidjeti u puno većem broju u kazalištu, a ako se to ne dogodi, mi ćemo vam i dalje, u bilo kojem broju i u bilo kojem obliku, pjevati glumiti i plesati. Ovaj teatar je mali teatar, živimo u nekome čudnom vremenu i čini mi se da je cijeli svijet postao teatrom. Zato smo tu za vas, da vam pomognemo i da vi pomognete nama – izjavila je intendantica Dubravka Vrgoč.
Nina Violić, Livio Badurina, Lana Kos, Tomislav Mužek, Anamarija Marković i Drew Jackson dobitnici su ovogodišnjih nagrada HNK u Zagrebu za najbolja ostvarenja u dramskim, opernim i baletnim predstavama u sezoni 2019./2020.
Prisutne je prije početka dodjele pozdravila intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč, koja je zahvalila svim umjetnicima i zaposlenicima Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu kao i publici na podršci tijekom ove izazovne sezone, te je izrazila zadovoljstvo što mogu zaključiti sezonu koja završava 9. srpnja.
HNKNina Violić osvojila je Nagradu Mila Dimitrijević za ulogu Olge u autorskom projektu Bobe Jelčića Tri sestre prema Čehovljevoj drami te za koloplet uloga (Antun Zanović, trgovac Chomel, Mama Ubu) u autorskom projektu Znaš ti tko sam ja Ivana Penovića. Za ulogu Stjepana Zanovića u istoj predstavi, koja je premijerno izvedena 6. ožujka, Livio Badurina također je osvojio Nagradu Mila Dimitrijević. Članovi ocjenjivačkog suda bili su kazališna HNKkritičarka Nataša Govedić, dramaturginja Una Bauer i sveučilišni profesor Leo Rafolt (predsjednik).
Ocjenjivački sud za dodjelu nagrada Marijana Radev i Vladimir Ruždjak u području operne umjetnosti okupio se u sastavu muzikologinje Jagode Martinčević, glazbenog kritičara Branimira Pofuka i predsjednika ocjenjivačkog povjerenstva Dražena Siriščevića. Jednoglasnom odlukom Nagrada Marijana Radev dodijeljena je Lani Kos za interpretaciju Leonore u operi Trubadur Giuseppea Verdija, a Nagrada Vladimir Ruždjak Tomislavu Mužeku za ulogu Edgarda u operi Lucia di Lammermoor Gaetana Donizettija.
Nagrada Ana Roje prema jednoglasnoj odluci ocjenjivačkoga suda u sastavu baletne majstorice Božice Lisak, teoretičarke plesa Maje Đurinović i koreografkinje Ljiljane Gvozdenović (predsjednice), dodijeljena je Anamariji Marković za solističke nastupe u baletima u protekloj sezoni te za interpretaciju Klare u baletu Orašar P. I. Čajkovskoga u koreografiji Vladimira Malakhova. Nagrada Oskar Harmoš pripala je članu Baleta HNK u Zagrebu Drewu Benjaminu Jacksonu za ulogu Princa u baletu Orašar P. I. Čajkovskoga u koreografiji Vladimir Malakhova te za ulogu Dvorske lude u baletu Labuđe jezero istih autora.
Nakon svečane dodjele nagrada uslijedio je prigodan glazbeno- scenski program na otvorenome.

Foto: Press – Mara Bratoš