fbpx

Ne propustite: Hrvatski film Crvena prašina na malim ekranima

Crvena prašina

U četvrtak 10.lipnja 2021. godine s početkom u 21.05 sati. na HRT – HTV2 pogledajte hrvatski film Crvena prašina (12) (1999.)

Crvena prašina

Crni, dvadesetsedmogodišnjak, boksač periferijskog zagrebačkog kluba, sredinom 1990. bježi iz tadašnje vojske ogorčen jer mu nisu predali brzojav o majčinoj smrti. Vraća se u rodni grad i naleti na vjenčanje svoje dojučerašnje djevojke Lidije s lokalnim moćnikom i vlasnikom kafića – Bossom.

Crvena prašina

Uz pomoć prijatelja, automehaničara Škrbe, uplete se u šverc cigareta, ne znajući da time ugrožava identičan i već razgranat Bossov posao. Na nagovor svog trenera Kirbyja, policajca lokalne postaje, koji ga štiti pred vojnom policijom i s kojim ima naoko nedorečen, ali osobit odnos, vraća se treningu. Suočena s brutalnošću svojega muža, Lidija bježi…

U kući Crnoga, u jednoj mučnoj situaciji, ubijena je. Jedini svjedok umorstva je Zrik, šesnaestogodišnji mladić, Škrgin šegrt, koji je svojevrsno motrište cijelog filma…

Film Crvena prašina je na Festivalu hrvatskoga filma u Puli 1999. osvojio Zlatnu arenu za režiju, scenarij, epizodnu mušku ulogu, montažu i nagradu publike.

Film Crvena prašina se može pohvaliti i međunarodnim priznanjima: na 56. Mostra internazionale uvršten je u službeni program, a osvojio je i tri Grand prixa – na 15. međunarodnom festivalu u Haifi, na Med filmu u Rimu u studenom 1999. te na World Festu u Houstonu, SAD, iste godine.

Uloge: Josip Kučan, Marko Matanović, Ivo Gregurević, Slaven Knezović, Mirta Takač
Scenarij: Goran Tribuson i Zrinko Ogresta
Režija: Zrinko Ogresta

Foto: Press