fbpx

Huligan u Maloj sceni

Zagreb…

Praizvedba monodrame Huligan u Maloj sceni

HuliganU petak, 8. siječnja 2019. godine u 19.00 sati, u kazalištu Mala scena na zagrebačkom Medveščaku 2, održat će se praizvedba predstave Huligan mladih autora Marine Pejnović, Paška Vukasovića i Matije Šakoronje.
Predstavu Huligan režirao je mladi glumac Paško Vukasović koji je uoči praizvedbe predstave izjavio:
– Huligan je riječ koja se u našoj svakodnevici nerijetko poistovjećuje s navijačima. Navijački pokret, odnosno navijačka subkultura temelji se na istinski vrijednim, humanim i iskrenim vrijednostima, ali svaka vrsta radikalizma i ekstremizma do koje u određenim okolnostima dolazi baca ljagu na sve one pozitivne aspekte. Ideja za predstavu nastala je upravo iz dvije temeljne postavke: destigmatizacije navijačke subkulture i želje za poticanjem kritičkog razmišljanja kod mladih, ali i svih ostalih članova zajednice. Kritičko promišljanje od preponderantnog je značaja, kako u procesu obrazovanja, od osnovne škole pa do fakultetskog perioda, tako i u svakodnevnom životu. «Huligan» je predstava koja na direktan, istinit i brutalan način, ne podilazeći publici, govori o navijačkoj subkulturi, ali i svim problemima kroz koje tinejdžeri prolaze u školi, na društvenim mrežama i stvarnom svijetu. Učiti na tuđim greškama, tu privilegiju ima svatko tko pogleda ovu predstavu temeljenu na istinitim pričama. Vjerujem da će i ova, danas tako aktualna tema identifikacije s ponašanjem navijačkih skupina, omogućiti kvalitetniji dijalog među mladim ljudima, ali i potaknuti toliko potrebnu međugeneracijsku komunikaciju.
Nakon ‘Slijepih ulica’ i ‘Kamenja’, predstava Huligan završni je dio trilogije koja se bavi problemom mladih u suvremenom društvu koji odlaze u devijantno ponašanje. Navijačke skupine postale su sociološki fenomen i nazivaju se «novim plemenima». Pripadnost pojedinoj navijačkoj skupini jača je od pripadnosti biološkoj obitelji. Huligan, Zrks završio je u popravnom domu za maloljetnike. Zrks je želio pripadati «ekipi». Zrks je mlad i devijantan. Izgleda arogantno i samodopadno. A zapravo? Zapravo je Zrks nesiguran. Zrks se skriva. Je li Zrks uistinu huligan i koji će put odrastanja morati prijeći, možete provjeriti u novoj predstavi Male scene namijenjenoj mladima od 12 godina naviše. Ovu zanimljivu, modernu i suvremenu temu obogaćuju i svima poznate pjesme Zaprešić boysa.
Huligana igra sjajan mladi glumac Matija Šakoronja, a autorski tim predstave čine i dramaturginja Marina Pejnović, kostimografkinja i suradnica za scenografiju Lucija Prstec Smolčec, suradnik za scenski govor Tomislav Rališ, oblikovatelj svjetla Domagoj Klasić, autorice likovnog oblikovanja Zita Nakić Vojnović i Klasja Habjan te fotograf Mirko Cvjetko. Producentice predstave su Tena Bosek i Jelena Vignjević, a asistentica producenticama Dora Čiča.

Foto: Press