INK GK Pula i HNK u Varaždinu ambasadori kulture u Londonu
By redakcija On 11 kol., 2019 At 10:59 AM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

London…

Opera in the City 2019 – INK GK Pula i HNK u Varaždinu ambasadori kulture u Londonu

INK– Vrijedna umjetnička suradnja ostvarena tijekom ove kazališne sezone u koprodukciji dvaju kazališta (INK – Gradsko kazalište Pula i HNK u Varaždinu) na scenu je donijela hrvatsku, ali i praizvedbu u Ujedinjenom Kraljevstvu, opere Caccia lontana Antonia Smareglie – poručuju iz INK Pula.
Opera Caccia lontana u režiji višestruko nagrađivanog redatelja Ozrena Prohića te u izvedbi sopranistice Jelene Štefanić, mezzosopranistice Sofije Cingula i uz klavirsku pratnju vrsnog mladog dirigenta Stjepana Vugera, izvodi se u kombinaciji s dokumentarnim filmom autora Dražena Krešića i Julie Klier za produkciju Droolia UFO.
Ne čudi stoga, da je ova kombinacija dvaju umjetničkih žanrova, nakon pulskih i varaždinskih premijera i izvedbi prošla i međunarodnu selekciju londonskog festivala „Opera in the City 2019“ te je izabrana za samo otvaranje festivala. Ukupno tri predstave odigrat će se u Bridewall Theateru u Londonu od 20. do 22. kolovoza 2019. godine.
„Opera in the City Festival“ jedan je od poznatijih svjetskih festivala na kojemu se ostvaruju suvremeni koncepti i promišljanja operne scene.
„Rijetko izvođeni komadi, nova djela i multidisciplinarni projekti s fokusom na međunarodne suradnje obećavaju jedinstvenu sezonu: uključujući operu s daškom jazza koja Othella smješta u svijet ragbija, ljubavnu priču ispričanu kroz Vivaldija i Goethea, englesku praizvedbu „Caccie lontane“ ponovno otkrivenog hrvatsko-talijanskog skladatelja Antonija Smareglie koju prezentiraju Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu te suvremenog sci-fi glazbenog teatra o modi i smaku svijeta.“
– Izvrsne kritike i osvrti na dosadašnje izvedbe Caccie lontane ovom su selekcijom te pozivom za sudjelovanje na festivalu na najbolji način opravdani, a brojčano mali, ali u umjetničkome smislu snažan ansambl, dobiva nesvakidašnju priliku za promociju hrvatske kulturne baštine u širem europskom kontekstu. Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu dokazuju kako je moguće producirati vrhunske operne predstave i izvan mainstreama velikih nacionalnih opernih kuća. U godini u kojoj se obilježavaju i 165. obljetnica rođenja i 90. obljetnica smrti skladatelja Antonia Smareglie, koprodukcijska izvedba njegove diplomske opere Caccia lontana nije samo dala nužan obol zaslužnom hrvatsko-istarskome umjetniku već se i pokazala vizionarskom u promišljanju opernih uprizorenja u kontekstu modernih svjetskih kazališnih stremljenja. Makar je za života, skladatelj rođen u Puli, glazbenik talijansko-hrvatskih gena, bio dosta izvođen, među ostalima i u milanskoj La Scali, venecijanskom Teatru La Fenice, Bečkoj dvorskoj operi i jedini je naš kompozitor čija je opera izvedena u Metropolitan operi, posmrtno je gotovo zaboravljen. Stoga je ponovno vraćanje na scenu njegova djela pred kojim je sada i londonska premijera, doista poziv koji se ne propušta – zaključuju iz INK GK Pula.

Foto: Press

comment closed