fbpx

Jesmo li spremni živjeti ‘Zajedno’?

Zajedno…

Predstava ‘Zajedno‘ nastala prema filmskom scenariju Lukasa Moodyssona, a u režiji Matjaža Latina, nova je premijera ansambla Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u okviru Scene Zajc off, a koja je na programu u utorak, 14. siječnja 2014. na maloj sceni HKD-a na Sušaku.
ZajednoTekst ‘Zajedno’ problematizira jednu od najaktualnijih tema koja se upravo događa u životu svakog prosječnog Europejca, a to je pokušaj zajedničkog življenja. Koliko smo unutar jedne imaginarne zajednice spremni živjeti ‘zajedno’, ili: Možemo li uopće prihvatiti bilo koju vrstu različitosti pojedinca, od svjetonazorskih do seksualnih?
Originalna radnja događa se u jednoj posthipijevskoj komuni u Švedskoj 1975. godine, a dramaturginje Magdalena Lupi Alvir i Marijana Fumić te redatelj Matjaž Latin, autori adaptacije scenarija, radnju predstave smjestili su u Hrvatsku u današnje vrijeme.
Kako je kazao redatelj Matjaž Latin, neke su teme kojima se bavi ovaj film danas još aktualnije i  radikalnijih oblika negoli sedamdesetih godina, poput neoliberalnog kapitalizma, feminizma, seksualnog opredjeljenja… Osim toga, dodao je kako je dio teksta nastao improvizacijama tijekom proba zbog čega su dodani i neki likovi kojih nema u filmu i obratno.
ZajednoDramaturginja Marijana Fumić je istaknula kako je zajednica Zajedno skup nekolicine individua, istomišljenika koji su odlučili živjeti na nešto drugačiji način i pokušati se svojim primjerom othrvati zamkama suvremene civilizacije – bore se za globalizaciju slobode, a protiv korporacijske moći, naprosto vjeruju, da je drugačiji svijet moguć. Međutim, o tome samo puno pričaju, a malo toga ili gotovo ništa aktivno ne poduzimaju…
Ravnatelj Hrvatske drame i glumac u predstavi Damir Orlić nazvao je ovu predstavu nastavkom repertoarne ideje izazova i rizika, pri čemu se ne igra na sigurno već se pokušava istraživati i donijetio nešto novo.
U predstavi glume riječki glumci svih generacija: članovi ansambla Hrvatske drame Andreja Blagojević, Dražen Mikulić, Igor Kovač, Jelena Lopatić, Damir Orlić, Tanja Smoje, Nika Mišković, Aleksandra Stojaković, Jasmin Mekić, Davor Jureško, Sabina Salamon, Adnan Palangić i Predrag Sikimić, gost iz Italije Mirko Soldano, studentice riječkog studija Gluma i mediji Nika Ivančić i Tena Antonija Torjanac te tri člana Dramskog studija za djecu i mlade ZIM Tarik Žižak, Leon Hasančević i Nenad Tešić.
Scenografkinja je Ljerka Hribar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak.

Foto: Press Scena.hr