fbpx

Klothó gostuje u Beču na Armel Opera Festivalu

Zajc…

Armel Opera FestivaluAnsambl riječke Opere, pred kraj svoje iznimno uspješne sezone, gostuje u Beču, na međunarodnom Armel Opera Festivalu s predstavom ‘Klothó – thread of the tales (splet priča)’ Martyne Kosecke, riječko-zagrebačkom opernom bajkom nastalom u koprodukciji Muzičkog biennala Zagreb i HNK Ivana pl. Zajca, a koja će u austrijskoj prijestolnici biti izvedena 3. srpnja.
Međunarodno priznati Armel Opera Festival slavi svoju desetu godišnjicu, a ove će godine po prvi put, osim u Budimpešti, najbolje opere prema izboru svjetskih glazbenih stručnjaka ugostiti i u Beču. Radi se o jedinstvenom opernom festivalu koji predstavlja operne raritete, posebno suvremena djela, surađujući s odabranim europskim opernim kućama. Struka ga ocjenjuje kao ‘festival izvanredne kvalitete, snažne međunarodne vrijednosti, jednim od najboljih festivala u regiji’. Popis njihovih suradnji s prestižnim institucijama širi se iz godine u godinu. Produciraju koncerte u Mađarskoj, u dvorcu Versailles i Operi d’Avignon u Francuskoj, u Češkoj i Njemačkoj, u Carnegie Hallu u New Yorku, Cadogan Hallu i Hackney Empire Theatru u Londonu itd.
Armel Opera FestivaluIz prestižnog Armel Opera Festivala prepoznali su operu ‘Klothó’ koja je u travnju ove godine praizvedena na Muzičkom biennalu Zagreb, a potom premijerno izvedena u Rijeci, pod dirigentskim vodstvom maestra Berislava Šipuša i u režiji Krzystofa Cicheńskog.
Ova intrigantna i kompleksna fantastična opera u jednom činu i osam prizora spaja motive bajki iz različitih kultura, između ostalih i bajki Ivane Brlić Mažuranić, čime je Kosecka načinila bezvremensku univerzalnu priču za svakoga. Mlada skladateljica i autorica libreta govoreći o ovom svom djelu ističe
Armel Opera Festivalu– Ova je bajka poput životne niti – beskrajni splet priča gdje svaka ima svoju rimu, rimu života, zapleta i radnje.
Taj će fantastični svijet iz dječjeg sna na bečku pozornicu donijeti riječki solisti Ingrid Haller, Ivana Srbljan, Marko Fortunato, Dario Bercich, francuski bariton Nicolas Rigas, poljski kontratenor Karol Bartosiński i plesačica Dina Dehni Sow te orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca. Kostimografkinja i scenografkinja je Julia Kosek, oblikovatelj videa Bartłomiej Szlachcic, koreografiju potpisuje Dina Dehni Sow, koncertni je majstor Anton Kyrylov, a zborovoditeljica Nicoletta Olivieri.
Na taj način riječka Opera nastavlja svoju prisutnost na međunarodnoj glazbenoj sceni nakon snimanja za ugledne međunarodne izdavačke kuće koja se nastavljaju i dalje, te suradnji s međunarodnim opernim zvijezdama.
Odmah po povratku, nastavljaju intenzivne probe za Verdijevu ‘Aidu’ kojom će 20. srpnja okruniti svoju uspješnu sezonu na Ljetnoj pozornici u Opatiji, u okviru programa 14. Riječkih ljetnih noći.

Foto: Press