fbpx

Kosa: Kinolektira nas vodi u hipijevske šezdesete!

Zagreb…

Ljeto je pred vratima, a lipanjska Kinolektira vodi nas u hipijevske šezdesete – film Kosa!

Kosa– U srijedu, 27. lipnja 2018. godine s početkom u 20.00 sati, u sklopu programa Kinolektira koji na naše veliko platno donosi odabrane filmske klasike, prikazujemo kultni mjuzikl ‘Kosa’ (1979.) u režiji nedavno preminulog češko-američkog filmskog velikana Miloša Formana – poručuju organizatori.
Antiratna glazbena drama ‘Kosa’ prati naivnog Claudea (John Savage) mladog regruta koji dolazi u New York iz rodne Oklahome kako bi se prijavio u vojsku no putem upoznaje i sprijateljuje se s grupom hipija predvođenih karizmatičnim Bergerom (Treat Williams) koji ga uvode u svijet psihodeličnih droga, mirovnih demonstracija i neobaveznih veza. Pritom se zaljubljuje u imućnu debitanticu Sheilu (Beverly D’Angelo) koja je ambivalentna prema ekscentričnoj Bergerovoj družini čiji je slobodarski duh istovremeno privlači i straši.
KosaFilm je baziran na uspješnom brodvejskom rock mjuziklu iz 1968. godine, a uz sjajne originalne songove poput ‘Let the Sunshine In’, ‘Manchester’, ‘Hare Krishna’, ‘Black Boys/White Boys’ i nezaobilazni ‘Aquarius’ treba izdvojiti i fenomenalne plesne scene koje je osmislila slavna koreografkinja Twyla Tharp. Forman glazbene numere vješto koristi kako bi izgradio slojevitu i politiziranu priču koja probija žanrovske okvire mjuzikla.
Dok je mjuzikl ‘Kosa’ debitirao na brodvejskim kazališnim daskama Miloš Forman morao je nakon sovjetske okupacije KosaČehoslovačke emigrirati u SAD gdje je nastavio portretirati buntovnike protiv društvenih normi (‘Let iznad kukavičjeg gnijezda’, ‘Kosa’ i ‘Amadeus’). Dvostruki oskarovac i ključno ime češkog novog vala ostavio nam je u nasljeđe jedan od najboljih filmskih mjuzikla svih vremena, koji je ujedno i jedan od najomiljenijih i najdugovječnijih filmskih portreta flower-power generacije. Film je premijerno prikazan na Cannesu, a bio je nominiran za Zlatnog globusa u dvije kategorije: najbolji film (mjuzikl ili komedija) i filmska nada godine (Treat Williams).
– Raspustite svoje kose, zapjevajte iz petnih žila i u nizu legendarnih filmskih scena i plesnih točaka naučite više o političkoj klimi 1960-ih, rasnim i klasnim društvenim pitanjima, Vijetnamskom ratu te zašto nikada ne treba zvati hipije na otmjenu večeru! Uoči projekcije o filmu će pričati filmolog Nikica Gilić – poručuju organizatori.
Ulaznice za projekciju mogu se nabaviti na blagajni ili na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 27 kuna.
Napomena: za program Kinolektire ne vrijede paketi ulaznica kina Europa.

Foto: Press