Laibach koncertom otvara festival izvedbene umjetnosti!

IKS Festival Split…

Umjetnost je uzvišena misija koja zahtjeva fanatizam, identifikaciju s masom, kolektivnu ideologiju koja počiva na slobodi svakog pojedinca

LaibachIKS Festival – međunarodni festival izvedbene umjetnosti i nezavisne kazališne scene koji se održava u Splitu od 16. do 22. lipnja, svoje treće izdanje započinje koncertom jednog od najvećih bendova u glazbenoj povijesti naše regije – slovenskog Laibacha, u Hrvatskom narodnom kazalištu Split u ponedjeljak, 16. lipnja. Koncert će se održati u sklopu promocije novog albuma ‘Spectre’.
‘Spectre’ po mnogočemu označava novo poglavlje u povijesti Laibacha. velik i važan, ali usudili bi se reći i opasan korak naprijed za grupu koja se politički nikad nije jasno opredijelila, ali je konstantno analizirala politiku kroz svoja djela. Sad je došlo vrijeme da se puno toga promijeni jer ‘Spectre’ doslovce zvuči kao politički manifest u poetskoj formi. S novim tekstovima i pjesmama Laibach, koji su uvijek djelovali kontroverzno ili odavali dojam da djeluju, jasno zauzimaju stranu i svjesno napuštaju udobnost svoje nekadašnje političke slobode i neutralnosti.
Album otvara ‘The Whistleblowers’, zarazna i optimistična tema s klasičnim ‘militantnim i simfonijskim” štihom Laibacha koja zvuči kao nastavak ‘Colonel Bogey Marcha’ i aludira na heroizam novih, “digitalnih” Prometeja slobode – Bradleya Manninga, Edwarda Snowdena, Juliana Assangea.
‘No History’ ne pokazuje milost i ne ostavlja trunka sumnje – Laibach traže beskompromisnu akciju, zahtjevaju hrabrost i odvažnost heroja ‘koji će biti vjera nove političke sudbine’. U jednoj od strofa ‘No History’ može se pronaći i mini manifest o albumu i poziciji grupe u odnosu na njihovu povijest.
Među opasnim pozivima benda smjestila se jedna od rijetkih Laibachovih ljubavnih pjesama – ‘We Are Millions And Millions Are One’ koja se bavi ljubavlju i odnosima u današnja nemoguća vremena, vremena ozbiljno blizu onima iz klasičnih anti-utopijskih djela poput ‘Mi’ Jevgenija Zamjatina koje je bendu poslužilo kao inspiracija.
‘Spectre’ zatvara elegantna ‘Koran’, pjesma koja pokazuje da je moguć bolji i pošteniji život na ovom svijetu ili onom poslije. Na neki način “Koran” se referira i na seriju revolucija i pobuna koje se dešavaju u arapskom svijetu proteklih godina, a sam album dolazi do kraja nezavršenim, otvorenim notama klavira.
Projekt podržava: Grad Split, Ministarstvo kulture, Splitsko dalmatinska županija.

Foto: Press