Umjetnički ravnatelj kazališta Planet Art: Marko Torjanac o ulozi Staljina

Premijera…

Predstava ‘Ljubavna pisma Staljinu’

Marko Torjanac, Saša Broz

Anastasija Jankovska, Franjo Dijak, Marko TorjanacMarko Torjanac u predstavi kazališta ‘Planet Art‘ igra diktatora Josifa Visarionoviča Staljina.
– Naglasak u ulozi Staljina je bio otkriti njegov način razmišljanja. Napraviti psihološki profil lika. Kod Staljina se tu radi o jednom velikom pragmatizmu i velikoj lukavosti – kazao je Torjanac za portal Scena.hr. Premijera predstave ‘Ljubavna pisma Staljinu‘ bila je u nedjelju u kazalištu Gavella. Zagrebačka publika aplauzom je nagradila Torjanca za ulogu diktatora. To je priča o piscu Mihailu Bulgakovu čija su djela zabranjena. Bulgakov uporno šalje pisma Staljinu o kojem ovisi svaki umjetnik u Rusiji.

Anastasija Jankovska, Saša Broz, Franjo Dijak, Marko Torjanac

Bulgakov je očajan jer je u nemilosti vlasti. Zapinje u mraku svojih misli s utvarom Staljina. U predstavi se progovara o slobodi misli i riječi te o tom odnosu umjetnika i vlasti. Predstava obrađuje temu koja je aktualna i danas.
– Prije je neslaganje s vlašću, čovjeka došlo glave, a danas čovjeka dođe egzistencije. Ipak postoji razlika, no ucijenjen i dalje jesi. Odnos i dinamika vlasti i pojedinca je i dalje ista, samo su kazne blaže – kazao je osnivač i umjetnički ravnatelj kazališta Planet Art. Uz Torjanca, u predstavi igraju još Franjo Dijak te Anastasija Jankovska.

Saša Broz, Franjo Dijak, Marko Torjanac

Režiju potpisuje Saša Broz. Pomoćnik redateljice i scenograf u predstavi je Marko Torjanac, a kostimografiju potpisuje Đurđa Janeš. Predstava ‘Ljubavna pisma Staljinu’ igrat će u zagrebačkom kazalištu Mala scena 10., 18. i 25. studenoga.
A kako je bilo na premijeri pogledajte u fotogaleriji na linku.

Foto: Scena.hr