fbpx

Marko Torjanac: Dobrodošli u šest desetljeća ‘Stilskih’!

Zagreb…

Marko Torjanac– Dragi prijatelji, preksinoć je održana svečana izvedba ‘Stilskih vježbi‘ u povodu 50 godina izvođenja. Bio je to povijesni događaj! Bila je to svečanost ove predstave, ali i svečanost cijelog hrvatskog kazališta! Da je Gavella par desetaka puta veća, ni to ne bi bilo dovoljno s obzirom koliko je interesa bilo za prekjučerašnju izvedbu. Žao mi je da nismo svi mogli biti tamo – napisao je zahvalu ravnatelj kazališta Planet art Marko Torjanac na društvenoj mreži.
Svečana izvedba povodom 50. godina predstave ‘Stilske vježbe‘ svečano je izvedena u kazalištu Gavella. Svečana izvedba je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović koja je Leli Margitić, Peri Kvrgiću, Tonku Maroeviću i posthumno Tomislavu Radiću u povodu ove obljetnice dodijelila Povelju Republike Hrvatske.
Stilske vjezbe– Svečana izvedba održana je pod pokroviteljstvom gotovo svih najviših institucija i dužnosnika Republike Hrvatske i Grada Zagreba što govori da je prepoznat njezin kulturni značaj za cijelu zemlju što daje određenog optimizma u ovim vremenima nesklonima kulturi i izvrsnosti. Svečana izvedba također je imala visoko pokroviteljstvo predsjednika Hrvatskog Sabora, Gordana Jandrokovića, Vlade RH i gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića. Osobno su predstavi prisustvovali predsjednik Vlade Andrej Plenković i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić dok su se predsjednica RH i predsjednik Sabora ispričali – napisao je Torjanac u zahvali.
Stilske vježbe– Prije nego zahvalim najzaslužnijima želim naglasiti kako ‘Stilske vježbe’ nisu posebne i važne samo zbog svoje dugovječnosti. One svakako jesu ‘najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom’ i kao takve su ušle i u Guinnessovu knjigu rekorda. To je zasigurno postignuće koje teško da će itko ikada nadmašiti.
No, ‘Stilske vježbe’ su, prije svega, važne u kazališnom, umjetničkom smislu. One su rodonačelnik cijelog kazališnog izričaja ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj bivšoj državi. ‘Stilske vježbe’ prva su predstava koja je u dramskom kazalištu srušila četvrti zid, uključila publiku kao direktnog sudionika, lišila kazalište velikih komparserija scenografije i kostima, dramski sukob prebacila u sferu pripovijedanja i kazališni izričaj oslonila isključivo na glumačku igru što je značajno utjecalo na cjelokupan kazališni izričaj. Zbog toga prije svega hvala autorima i protagonistima predstave: autoru, redatelju i koadaptatoru predstave Tomislavu Radiću na njegovoj originalnoj ideji od koje je sve poteklo. Tomislav Radić, nažalost nije više s nama, ali je sinoć, kao i na proteklim proslavama bila prisutna njegova obitelj Maja Freundlich i Neda Radić i Marko Radić. Čestitke je iz inozemstva uputila i Nika Radić. (Napravio sam jedan propust ne pozdravivši ih posebno sa scene. Isprike zbog toga! Iako sam to zapisao u govor, u moru informacija koje sam morao saopćiti potkrao mi se taj previd! Želim vjerovati da mi neće zamjeriti i da su uživali u svečanosti posvećenoj njihovom suprugu i ocu.) – piše u zahvali.
Stilske vježbe– Hvala Tonku Maroeviću, prevoditelju i koadaptatoru predstave koji ju je zajedno s Tomislavom Radićem pripremio za izvođenje i posebno hvala Leli Margitić i Peri Kvrgiću koji su svojom glumačkom virtuoznošću, odgovornošću i posvećenošću svojemu pozivu koja služi i služit će kao uzor generacijama omogućili ovakav nevjerojatno dug život predstave čime su Hrvatsku upisali u svjetsku kazališnu povijest. Na samoj svečanosti nakon izvedbe pogledali smo kratak dokumentarni filmić o nastajanju i životu ‘Stilskih vježbi’ nakon čega smo prešli na posebno iznenađenje. Naime, od 40. obljetnice kada je Planet Art preuzeo ‘Stilske vježbe’ proslavili smo svaki njezin rođendan i uvijek priredili neko posebno događanje. Jedne smo godine tako organizirali izložbu studenata likovne akademije na temu ‘Stilskih vježbi’, jedne godine izložbu studenata kostimografije TTF-a na temu šešira s konopčićem, jedne smo godine pozvali sve vršnjake ‘Stilskih vježbi’, naše sugrađane rođene 19. siječnja 1968., da zajedno proslavimo rođendan, a prošle su godine iznenađenje bili Barbara i Stjepan Đimi Stanić koji je otpjevao ‘Prolazi sve’ s tekstom: ‘al’ ‘Stilske vježbe’, zar ne, nikad neće proć’. Posebno mi je drago što smo za ovu 50. obljetnicu ostvarili suradnju s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu i što su naši gosti iznenađenja bili studenti glume Akademije dramske umjetnosti, klasa docenata Željka Vukmirice i Slavice Knežević, koji su na zimskom semestru radili glumački ispit upravo na temu ‘Stilskih vježbi’. Sudjelovanje Akademije dramske umjetnosti čini mi se posebno važnim i u simboličkom smislu, jer govori o kontinuitetu hrvatskoga kazališta kao i o tome kako su ‘Stilkse vježbe’ postale nezaobilazni dio hrvatske kazališne baštine i ušle i u glumačko pedagoški program rada Akademije dramske umjetnosti. Dobrodošli u 6. desetljeće ‘Stilskih’! – zaključio je ravnatelj kazališta Planet Art Marko Torjanac.
A sljedeće izvedbe ‘Stilskih’ mogu se vidjeti 6. i 11. svibnja 2018. godine u Kazalištu Mala scena s početkom u 20.00 sati.

Foto: Press arhiva – Planet Art / Marko Torjanac društ. mreža/Rumi Meštrović