fbpx

Mirna Bosna u Gavelli

Gostovanje…

Predstava Mirna Bosna – bosanskohercegovačka komedija preživljavanja

Mirna BosnaU ponedjeljak, 9. travnja 2018. godine s početkom u 20,00 sati, u kazalištu ‘Gavella‘ gostovat će Kamerni teatar 55 iz Sarajeva s predstavom ‘Mirna Bosna’ Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog.
Tekst mladog, ali veoma plodnog autora Borisa Lalića, okarakteriziran je, riječima samog autora, kao ‘bosanskohercegovačka komedija preživljanja’. ‘Mirna Bosna’ govori o životarenju dvije porodice, zbližene minulim ratnim nedaćama, i njihovoj vječnoj borbi da iz gliba, života na granici siromaštva i svakodnevne kupus kalje, izađu na svjetlo i čist zrak blagostanja. Ili barem da promijene svakodnevni meni. Prilika za to se pruži kada se, na nagovor Rize, koji je ujedno i jedini radno sposoban među njima, počnu baviti dilanjem marihuane. I to uspješno. Veoma uspješno. Toliko uspješno da bi ih na kraju moglo koštati glave. Jer, u Bosni nije lako voditi ni pošten posao, a kamoli pošteno organizirati kriminalnu organizaciju.
Dramaturg predstave je Vedran Fajković, kostimograf i scenograf: Adisa Vatreš-Selimović, a u predstavi igraju: Feđa Štukan, Vanesa Glođo, Gordana Boban i Davor Golubović.
Predstava je odabrana u konkurenciju 28. Marulićevih dana koji će se održati od 21. do 28. travnja 2018. u Splitu, a zagrebačka publika predstavu može pogledati u ponedjeljak, 9. travnja 2018. u kazalištu ‘Gavella’.

Foto: Press