FOTO: Muzej za umjetnost i obrt teško oštećen uslijed potresa
By redakcija On 23 ožu., 2020 At 10:05 AM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Zagreb…

Muzej za umjetnosti obrt u jučerašnjem je razornom potresu koji je pogodio Zagreb i okolicu pretrpio teška oštećenja

Muzej za umjetnosti obrt

Muzej za umjetnosti obrt-Izuzetno smo pogođeni razmjerima potresa koji se dogodio, kako stanovništvu Grada Zagreba tako i cjelokupnoj kulturnoj baštini i kulturno – povijesnim građevinama koje su stradale uključujući i zgradu našega Muzeja i predmete koji se u njemu čuvaju. Nadamo se i vjerujemo da ćemo uz pomoć Grada, Ministarstva kulture, UNESCO-a i drugih međunarodnih institucija uspjeti iznaći sredstva za sanaciju nastale štete te jednako tako i za rekonstrukciju najoštećenijih dijelova građevine kako bi se ona adekvatno osigurala za budućnost – izjavio je Miroslav Gašparović – Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.
Muzej za umjetnosti obrt u jučerašnjem je razornom potresu koji je pogodio Zagreb i okolicu pretrpio teška oštećenja na samoj građevini kao i na građi koja se čuva u ovom najvećem i najstarijem muzeju lijepih i primijenjenih umjetnosti u Hrvatskoj. Najvećim dijelom stradali su drugi i treći kat Muzeja, restauratorske radionice specijalizirane za metal, keramiku i staklo, tekstil, slikarstvo i polikromnu skulpturu, urušen je velik dio krovišta te su oštećeni predmeti u dijelu stalnog postava na drugom i trećem katu.
Zgrada Muzeja za umjetnost i obrt jedna je od najljepših historicističkih palača izgrađena davne 1888. godine, a u cjelokupnom fundusu ovoga muzeja čuva se više od 100.000 predmeta lijepih i primijenjenih umjetnosti od 13 st. do danas koji imaju neprocjenjivu vrijednost.

Foto: Press
Fotogalerija:

comment closed