fbpx

Nosorog HNK Split na festivalu Maštarije u Podgorici

Gostovanje…

NosorogIzvedbom dramske predstave Nosorog, danas 7. lipnja 2018. godine, u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici Hrvatsko narodno kazalište Split gostovat će na prvom izdanju festivala Maštarije. Regionalni je to revijalni festival narodnih kazališta na kojem, pored HNK Split, nastupaju domaćin Crnogorsko narodno pozorište, Narodno pozorište iz Sarajeva, Naroden teatar iz Bitolja, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada i Slovensko narodno gledališče iz Maribora. Iako su ove godine sudionici Maštarija, teatri s kazališne scene bivše zajedničke države, organizatori tvrde kako im je namjera da na festivalu sudjeluju narodna kazališta iz svih susjednih država regije. Festival je otvoren 30. svibnja, a traje do 8. lipnja.
NosorogDrama Nosorog Eugènea Ionesca premijerno je, u režiji Gorana Golovka, izvedena na sceni HNK Split u travnju prošle godine. Jedno od najvažnijih djela teatra apsurda Ionesco je napisao 1959. kao reakciju na uspon fašizma u Rumunjskoj uoči Drugog svjetskog rata. Pisac u njemu otvara pitanja odnosa moralnog pojedinca prema konformizmu masa. Nosorog u scenskoj viziji redatelja Golovka i izvedbi dramskog ansambla HNK Split dramska je studija o epidemiji potrebe za pripadanjem većini, ma kako se ona zvala i koliko apsurdna bila, u kojoj potpuno suluda metamorfoza (malo)građanina u nosoroga sa svakim novim pripadnikom postaje lavina da bi se pretvorila u sistem kojem se više niko ne može suprotstaviti. Dramaturg predstave je Jasen Boko, Nosoroglektorica Anita Runjić Stoilova, scenski pokret radila je Karolina Šuša, scenski govor Bruna Bebić, kostimograf je Mladen Radovniković, a muziku je skladao Mirko Krstičević. Uloge tumače: Mijo Jurišić, Arijana Čulina, Nenad Srdelić, Nives Ivanković, Tajana Jovanović, Zorana Kačić Čatipović, Marjan Nejašmić Banić, Josip Zovko, Nikša Arčanin, Petra Kovačić Pavlina, Pere Eranović, Monika Vuco, Sara Ivelić i Franjo Đaković.
Osim splitskog Nosoroga na festivalu Maštarije sudjeluju predstave: Kralj Lear Williama Shakespearea u režiji i adaptaciji Diega de Breje i izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo; Kockar Fjodora M. Dostojevskog u režiji Dejana Projkovskog Narodnog teatra Bitola; Medeja u režiji Olivera Frljića Slovenskog narodnog gledališča Maribor; Otpor u produkciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad u režiji Sonja Petrović po tekstu Lee MacDougalla; te Zimska bajka Williama Shakespearea u režiji Dina Mustafića i izvedbi podgoričkog Crnogorskog narodnog pozorišta.

Foto: Press