fbpx

Premijera: Aladin u režiji Saše Broz

ZKL…

Zagrebačko kazalište lutaka predstavlja novu premijeru Aladin u režiji Saše Broz

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Aladin– Priča o Aladinu pokazuje da treba imati vjere u sebe, a ako nas netko voli, voljet će nas sa svim manama i vrlinama. Uči nas da ničiju naklonost ne treba pokušavati osvojiti novcem, a u današnjem vremenu koje novac, nažalost, pretpostavlja etičkim i moralnim vrijednostima, takva pouka izuzetno je dragocjena – piše autorica dramatizacije, Željka Udovičić Pleština.
Zagrebačko kazalište lutaka postavilo je u novom ruhu slavnu pustolovinu dosjetljivog i neustrašivog mladića Aladina. ‘Aladin i čarobna svjetiljka’ jedna je od najslavnijih priča iz 1001 noći i otkako ju je 1710. Antoine Galland uključio u tu slavnu zbirku, proširila se svijetom i doživjela nebrojene literarne, kazališne i filmske adaptacije. Iz naraštaja u naraštaj, djeca i odrasli otkrivaju stare i pronalaze nove razloge za uživanje u ovoj egzotičnoj i fantastičnoj priči o siromašnome dječaku kojemu duh iz čarobne svjetiljke ispunjava tri želje, koje će on iskoristiti da bi osvojio princezu Jasminu. Pri tom će naučiti da se ničije srce ne može osvojiti lažima te da istinska ljubav prozire sve krinke. Posebnu čar priči pridaje egzotika i raskoš orijentalnog svijeta mašte u kojemu je gotovo sve moguće: leteći ćilimi i čarobne svjetiljke, ali i prava ljubav i junaštvo.
Aladin– Tko od nas nije poželio barem jednom u životu čarobnu svjetiljku i duha koji galantno ispunjava želje? No, životna iskustva su nas naučila da je ipak najbolje uzdati se u sebe i svoje ‘moći’. Takvu životnu školu prolazi i Aladin u predstavi koja je u gotovo svim segmentima spoj raskošne klasike i vizuala koji svojom animacijom podsjećaju na ono što je današnjoj djeci blisko a to su video igrice. Kazalište može i mora biti upravo onaj oslonac koji će kroz umjetnost i zabavu pružiti jasnu sliku o tome kako stvari izgledaju kada su ispravne a kako kada su pogrešne. Zato volimo reći da je kazalište zrcalo života.Kada je dječje, odnosno lutkarsko kazalište u pitanju tada su dubine i širine odraza tog zrcala beskrajno velike – kaže redateljica Saša Broz.
AladinKreatorica lutaka je Ana Sekulić, scenograf Davor Antolić-Antas, skladatelj Borna Šercar, a oblikovatelj svjetla Vilim Sever. U predstavi glume: Jadran Grubišić, Katarina Perica-Kirin, Mario Mirković, Branko Smiljanić, Matija Prskalo, Adam Skendžić, Matilda Sorić, Janko Popović Volarić, Mladen Čutura i Ivan Bošnjak.
Premijera predstave Aladin će se održati u petak 17. veljače 2017. u 19 sati. Pretpremijera je na rasporedu 16. veljače u 18 sati.
Prve izvedbe u slobodnoj prodaji: 17. i 18. veljače 2017.

Foto: Press – Ines Novković