fbpx

Premijera: Igor Geržina – novi singl Stay Cool&Play Sax

Hrvatska senzacija…

Internet premijera Stay Cool & Play Sax

Ponosan sam na to što sam svoju autorsku glazbu predstavio i izvan Hrvatske, publika je dala svoj sud i osjećaj je fantastičan, kaže saksofonist

Igor GeržinaSaksofonist i skladatelj Igor Geržina, producent Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije, ovogodišnji je dobitnik dvije diskografske nagrade Porin za najbolji instrumentalni album i najbolju instrumentalnu izvedbu za aktualni album ‘One Click World’. Za Igora Geržinu, kojeg od milja zovu ‘Croatian Sensation‘, strani radijski prezenteri  izjavili su da je jedno od  najvećih iznenađenja u svijetu smooth jazza. Jedan je od rijetkih hrvatskih instrumentalista čija se glazba emitira na stranim radio postajama na čak četiri kontinenta, a i strani mediji odlično su ga prihvatili te puno pišu o ‘hrvatskoj senzaciji’. Nakon zapaženog uspjeha aktualnog albuma ‘One Click World’ koji je proglašen albumom mjeseca od strane Smooth Jazz Appreciation Society (UK) i osvojena dva Porina, Geržina objavljuje uspješne singlove ‘Better Man’ i ‘Summer Breeze’ koje je snimio u suradnji s poznatim imenima hrvatske glazbene scene, a video spotove možete vidjeti u programima hrvatskih TV postaja.
Povodom izlaska najnovijeg singla i video spota ‘Stay Cool & Play Sax’, čiju internet premijeru možete pogledati na portalu Scena.hr, razgovarali smo s Geržinom o njegovom proboju na svjetsku smooth jazz scenu i budućim planovima, a zavirili smo mu malo i u privatan život.

Scena: ‘Croatian Sensation’ je lijepi nadimak, kako ste zaslužili taj naslov?
To je bio komentar radijskog urednika Will McNeal-a, s radija WOWE 989 jamz (SAD) na moj album ‘Metropolis’. Naime, radio postaje koje emitiraju smooth jazz nemaju baš puno europskih glazbenika u svom eteru. Ako imaju, onda su to mahom Britanci ili eventualno ‘zapadni’ Europljani. Stvarno nisu očekivali nekog iz južne ili istočne Europe. Mr. McNeal me prvi nazvao ‘hrvatskom senzacijom’, a ostali radijski prezenteri su s oduševljenjem to prihvatili. Imam puno pozitivnih komentara i recenzija na svoje albume iz SAD-a, Britanije, Francuske,  Njemačke, Nizozemske, Japana…, a možete ih vidjeti i na mojoj web stranici.

Scena: Publika dolazi s čak četiri kontinenta – Amerike, Europe, Azije i Australije, a pozitivne kritike ‘pljušte’ sa svih strana… Kako ste se snašli u svemu tome?
Imam obožavatelje čak i iz Azije s kojima komuniciram na ‘fejsu’. To je super zabavno. Nekad imam lajkove od osoba s tako čudnim imenima da uopće ne znam iz koje su zemlje i kako su čuli moju glazbu. Internet čini čuda… Ponekad se s nekim radijskim urednikom iz Australije bolje razumijem kad su u pitanju glazbeni ukusi nego s ljudima u Hrvatskoj. Glazba koju sviram je rasprostranjena po svijetu u nišama. Kao neki globalni community.

Igor GeržinaScena: A kakva je situacija u Hrvatskoj? Jeste li zadovoljni plasmanom i promocijom vaše glazbe?
Mi smo mala zemlja i tu je svakako izazovno uopće se baviti glazbom. Zatim, baviti se glazbom koja nije na vrhu popisa komercijalnih stilova poseban je doživljaj. No ja nekako imam sreće, a valjda i dobar PR pa se moja glazba često emitira na radio postajama. Također, moji video spotovi dobro prolaze, s obzirom na to da je jako malo glazbenih emisija u kojima se spotovi uopće prikazuju. Srećom, tu je i YouTube… Ove godine je i struka prepoznala moj autorski rad i moram priznati da sam sretan zbog Porina koji potvrđuju sav ovaj angažman.

Scena: Imate vrlo bogatu karijeru i glazbeno iskustvo, a surađivali ste s gotovo svim poznatim imenima s glazbene scene. Možete li neku suradnju posebno istaknuti?
U raznim fazama života surađivao sam s puno odličnih glazbenika. Surađivao sam s izvođačima kao što su: Dino Dvornik, Josipa Lisac, Hubert Tubbs (Tower Of Power), Massimo, Tony Cetinski, Nina Badrić, Parni Valjak, Gibonni, Ty Causey, Elvis Stanić…, a kao producent Jazz orkestra HRT-a s inozemnim izvođačima poput: Ernie Watts, Charles Tolliver, Rex Richardson, David Gazarov, Lasse Lindgren, John Lee Sanders… Imao sam čast i surađivati s pokojnim velikanima hrvatskog jazza – Boškom Petrovićem i Miljenkom Prohaskom. Svi oni utjecali su na moj rad, a posebno sam ponosan na to što sam svoju autorsku glazbu predstavio i izvan Hrvatske, publika je dala svoj sud i osjećaj je fantastičan!

Scena: Kakvu glazbu slušate?
Smatram se formiranim glazbenikom, pa nemam uzore na isti način kako sam ih nekad imao, ali volim slušati Brian Culbertsona, Kirk Whaluma, Maceo Parkera, Grovera Washingtona… Odrastao sam na Earth Wind And Fire, Princeu, Stevie Wonderu, Tower Of Power i sličnim izvođačima, ali slušam sve, od klasike, jazza do pop-rock glazbe. Imam dvoje djece, tako da ‘hoću-neću’ dobivam sve najnovije informacije sa svjetske pop scene. Ima tu svega, ali i puno talentiranih glazbenika. Glazbeni svijet se jako promijenio, ali talenata uvijek ima bez obzira na vrstu glazbe.

Scena: Imate i jaku ‘pozadinsku silu’? Kako izgleda surađivati sa suprugom?
Nezgodno. Nema poslovne pristojnosti, nego si sve kažemo ‘u glavu’. To je praktično, ali ponekad naporno… Andrea radi za mene sve aktivnosti vezano za marketing. Počelo je tako da mi je pomagala u komunikaciji sa strancima jer ima korporativnog iskustva i vješta je u poslovnoj komunikaciji na engleskom jeziku. No vrlo brzo preuzela je kompletan marketing i promotivne aktivnosti jer se inače bavi marketingom i PR-om, a uz mene se specijalizirala za muzički marketing i promociju glazbenika. Neće joj biti lako…

Scena: Šuška se i o jednoj zanimljivoj suradnji do kraja godine, možete li nam reći što o skorim planovima?
Instrumentalni singl Stay Cool & Play Sax je upravo objavljen, danas je premijera kod vas i na RTL televiziji, a od sutra ćete ga moći vidjeti na YouTubeu i na ostalim televizijama. Pred kraj godine imam dogovorenu suradnju s jednim odličnim zborom s kojim ću snimiti singl i video spot. Izlazak novog albuma uz nekoliko zanimljivih gostiju planiram za proljeće, a sve o koncertima koji su u pripremi obavezno pratite na mojoj ‘fejs’ stranici: Igor Gerzina Sax Lounge Ensemble.

Scena: Poruka čitateljima?
Pozivam vas na koncertnu promociju novog singla i spota ‘Stay Cool & Play Sax’ koja će se održati  8.  listopada u klubu Sax s početkom u 21 sat. Garantiram vrhunsku svirku, a u suradnji s Antenom Zagreb organiziramo i ‘Mario Biondi warm-up party’ te najavljujemo skori koncert Maria Biondija!

Foto: Press
Video internet premijera: [vsw id=”W8EDRKu7aSs” <a rel=”nofollow” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no” a>]