fbpx

Zdenka Kovačiček koncertom slavi 60. obljetnicu svog stvaralaštva

Zagreb…

Zdenka KovačičekZdenka Kovačiček ove će godine, 29. studenog‬, velikim koncertom u KD Vatroslava Lisinskog obilježiti 60. obljetnicu svog stvaralaštva. Svoj će dijamantni glazbeni rođendan proslaviti pjesmama koje su obilježile njezinu karijeru, među kojima su i najpoznatiji hitovi poput ‘Žene za sva vremena’, ali i singlovi s iznimnih izdanja iz 70-ih i 80-ih kao što su ‘Volim te ko konja’ i ‘Frka’ koji se nanovo aktualiziraju zanimljivim izvedbama, obradama ili reizdanjima i potvrđuju Zdenku Kovačiček kao glazbenicu ispred svog vremena. ‬‬‬‬‬‬
Karizmatična i bezvremenska, Zdenka Kovačiček u 60 godina karijere ispričala je brojne glazbene priče, proputovala svijet pjevajući, istražila razne žanrove i izričaje te osvojila pozornice glazbenog teatra, ne mareći pritom za trendove. Uz nezamjenjivi talent i strast za glazbom, Zdenka oduvijek ima i “ono nešto” što se rijetko nađe. Uvijek je vjerna sebi. Istovremeno je glazbeno suptilna i odvažna, stabilna i znatiželjna, sigurna i uzbudljiva. Granice su za nju bile i ostale nepoznanica – podjednako je svoje mjesto našla u Europi, Rusiji i Americi, kao i u različitim glazbenim žanrovima i umjetničkim formama. Bez obzira na iskustvo i godine iza sebe, ne prestaje se i dalje glazbeno nadograđivati.
Zdenka KovačičekNazivaju ju najboljom jazz-rock vokalisticom, vrhunskom izvođačicom bluesa, kao i prvom damom jazza. Poznata je po specifičnom vokalu i stilskom afinitetu, izraženom smislu za interpretaciju, kao i majstorskim improvizacijama. Njezine pjesme iz razdoblja 70-ih i 80-ih godina opet bivaju nanovo otkrivene i korištene u novim kontekstima, predstavljajući Zdenkine ranije radove mlađoj, urbanoj publici. Prvi album iz 1978. godine, jednostavno nazvan “Zdenka Kovačiček”, prošle godine reizdan je diljem svijeta pod epitetom “rijetke i iznimne ploče”, a nedavno je stigao i do svjetskih modnih pista – “Elektru” sa spomenutog albuma Karl Lagerfeld izabrao je kao glazbenu kulisu za Chanelovu reviju u Parizu. Također, pjesmu “Mali crni brat” s istog albuma obradili su Dementronomesi, a naslovnu pjesmu s albuma “Frka” iz 1981. još jedan popularni domaći sastav – Nipplepeople.
Zdenka KovačičekVeć 60 godina Zdenka Kovačiček suvereno vlada domaćom glazbenom scenom, ali i ostvaruje zapaženi međunarodni ugled. Njezine prve glazbene korake obilježio je Duo Hani kada je imala samo 13 godina, nakon čega počinje njezino putovanje svjetskom pop scenom i nizanje uspješnih godina u inozemstvu. Bogatu solističku karijeru gradi po povratku u Hrvatsku 70-ih vješto plivajući u rock, blues, soul i jazz vodama, uz povremene susrete s kazalištem, njezinom drugom ljubavi. Najveći uspjeh u tom polju ostvaruje mjuziklima “S ljubavlju, Janis” i “Ella i Marilyn”. Za potonji je ujedno bila i nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta.
Od zvijezde BOOM festivala preko uspješne jazz faze s Vanjom Lisakom do suradnje s mladim Markom Tomasevićem i “Žene za sva vremena” Zdenka sa svakim desetljećem još jače utvrđuje svoje mjesto u samom vrhu hrvatske glazbene scene. Tijekom karijere ostvaruje i niz uspješnih i različitih suradnji sa stranim glazbenicima, ali i velikim skladateljima i glazbenim imenima s ovog područja kao što su Miljenko Prohaska, ‬Boško Petrović, Damir Dičić, Vanja Lisak, Igor Savin, Goran Bregović, Kornelije Kovač, Dalibor Paulik i Tihomir Pop Asanović te domaćim sastavima i izvođačima: Nirvana, Time, Telephone Blues Band, Greenhouse Blues Band, Branko Bogunović Pif i Big Band HRT-a. Nastupa po svjetskim jazz klubovima, u Rusiju se vraća čak 25 puta, a u Americi predstavlja jedan od svojih najdražih albuma, onaj na engleskom jeziku, “Love Is A Game”. Do sada izdaje 14 albuma i nebrojeno kompilacija.‬‬‬‬‬‬
Zdenka KovačičekKoncert kojim će proslaviti 60. obljetnicu svoje karijere Zdenka Kovačiček održat će u srijedu, 29. studenog s početkom u 19 i 30 sati u KD Vatroslav Lisinski. Tim povodom na pozornici pridružit će joj se i gosti: Greenhouse Blues Band, Telefon Blues Band, Dementronomes, Nipplepeople, Valerija Nikolovska, Vanda Winter, Tihomir Pop Asanović, Vedran Božić, Branko Bogunović Pif te gost iznenađenja. Ulaznice su u prodaji na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog te u sustavu i svim prodajnim mjestima ulaznice.hr po cijeni 100 i 120 kn.

Foto: Press