fbpx

Dioklecijanovi podrumi: Plesne cipele Kralja Sunca

Split…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Plesne cipele Kralja SuncaKoncert nazvan Plesne cipele Kralja Sunca Hrvatskog baroknog ansambla ispunit će danas, u petak 27. srpnja 2018. godine s početkom u 21.00 sat, prostor Podruma Dioklecijanove palače kao dio koncertnog programa 64. Splitskog ljeta.
Kralj Sunce, kako je poznato, nadimak je ekstravagantnog francuskog kralja Luja XIV. pa nije teško zaključiti da ovaj glazbeni program predstavlja ekstravagantan ukus moćnog vladara, koji je ples u novi raskošni dvor u Versaillesu uveo ne samo kao oblik razonode, nego kao životni stil. Uz njegovo se ime vežu ponajprije ime skladatelja Jean-Baptistea Lullyja, Talijana koji brzo prihvaća francuske običaje i postaje zaštitnim imenom francuskog glazbenog baroka. U djelima Lullyja i njegovih nasljednika prati se razvoj repertoara flaute, instrumenta koji u sebi nosi nešto “inherentno francusko, a ima veze s artikulacijom, nazalnošću, bojom, delikatnošću…”, kako je rekla Ana Benić, koja u ovom programu svira upravo flautu, a ujedno je umjetnička voditeljica Ansambla.
Naslanjajući se na začuđujuće običaje tadašnjeg francuskog kraljevskog dvora, kralja koji je bio strastveno zaljubljen u glazbu i ples te sam vrlo često nastupao kao plesač, koncert će započeti kao jedan čin kazališne predstave u kojem će izvođači prezentirati mnogo različitih lica glazbe i glazbenog života toga doba, koji se isprepleću i nižu bez jasnih granica.
Kralja SuncaHrvatski barokni ansambl (HRBA), osnovan 1999. godine, jedan je od prvih specijaliziranih ansambala za baroknu glazbu u Hrvatskoj, u čijem su sastavu istaknuti glazbenici mlađe generacije. Na svome ciklusu koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu HRBA predstavlja tematski objedinjene programe, koji uključuju baroknu glazbu hrvatskih i stranih skladatelja. HRBA redovito gostuje na festivalima u Hrvatskoj i izvan nje, te surađuje s brojnim vrhunskim interpretima barokne glazbe, poput Catherine Mackintosh, Hervéa Niqueta, Aapoa Hakkinnena, Mimi Mitchell, Davida Stafa, Enrica Onorfija, Alessandra Tamipierija i mnogih drugih.
Hrvatski barokni ansambl čine flautistica i umjetnička voditeljica Ana Benić, flautistica Eleonora Biščević, Stjepan Nodilo (blokflauta i oboa), violinisti Laura Vadjon i Ivan Jakšeković, Nika Zlatarić, viola da gamba, Izidor Erazem Grafenauer, teorba i gitara te čembalist Pavao Mašić.

Foto: Press