fbpx

Priča o oblaku na 2018 International Children Drama’s Weeku u Kini!

Kina…

Priča o oblaku‘Priča o oblaku’ kazališta Mala scena izvest će se na 2018 International Children Drama’s Weeku, koji se od 8. do 16. rujna 2018. godine održava u Xi’anu, Kina. Ovaj festival dio je The 5th Silk Road International Festivala, a također je i dio inicijative 16+1 u kojoj djeluje 16 zemalja jugoistočne Europe i Kina. Hrvatska je aktivna članica ove inicijative od njezinih početaka, a tijekom protekle dvije godine nizom projekata predstavila se kineskoj publici. Mala scena je u sklopu inicijative 16+1 s ‘Pričom o oblaku’ već gostovala u Shenzhenu i Chongqingu, a predstava ‘Iglica’ izvedena je u Changsi, Xi’anu, Jinanu i Pekingu.
‘Priča o oblaku’ na festivalu u Xi’anu bit će izvedena 16. rujna 2018. i to dva puta. Ivica Šimić predstavu će igrati na engleskom jeziku uz simultani prijevod na kineski jezik. Nakon svake izvedbe održat će se radionica s roditeljima i djecom.
– Kazalište Mala scena jedino je kazalište u Hrvatskoj koje sustavno producira predstave za najmlađu publiku, djecu od 18 mjeseci naviše, a „Priča o oblaku“ Roberta Frabettija i Ivice Šimića najstarija je predstava iz ciklusa „Priča o…“. Predstavu je 2002. godine režirao Ivica Šimić, scenografiju je osmislila kiparica Dunja Niemčić, a oslikali su je akademski slikari Anina Lasta Budor i Robert Budor – poručuju iz kazališta Mala scena.
Priča o oblakuPriča o oblaku koji putuje i svojim putovanjem djeci pokazuje svijet autohtoni je izvorni hrvatski proizvod, a gostovala je i na festivalima u Turskoj, Irskoj, Litvi i Egiptu. Predstava je dobila nagradu ASSITEJ-a za najbolju predstavu za djecu u Hrvatskoj 2003. godine, a na istom je festivalu Ivica Šimić nagrađen za najboljeg glumca. Scenografija ‘Oblaka’ dobila je priznanje na Zagrebačkom salonu.
Uoči nove izvedbe „Oblaka“ u Kini, Ivica Šimić je rekao:
– Predivno je gledati kako su djeca na cijelome svijetu ista. Kineska djeca jednakom pažnjom i interesom prate moju predstavu kao što su je pratila u Zagrebu, Ivancu, Baharya oazi u Egiptu, Irskoj, Turskoj ili Litvi. Moj „Oblak“ putujući po svijetu povezuje različitosti i još jednom pokazuje i dokazuje kako dobro kazalište (za djecu) spaja različite kulture. Vjerujem da je ovo gostovanje tek početak suradnje Male scene i kompanije ZhongBeiYuan Children’s Art Theare of Saanxi.
Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo kulture Narodne Republike Kine i Vlada provincije Shaanxi.

Foto: Press