fbpx

Srbenka N. Slijepčevića proglašena dokumentarcem godine u Cannesu

Cannes…

Srbenka Nebojše Slijepčevića proglašena je dokumentarcem godine i osvojila Doc Alliance u Cannesu

SrbenkaSrbenka‘, novi film Nebojše Slijepčevića, proglašen je dokumentarcem godine prema izboru žirija filmskih kritičara, sastavljenih od članova 7 prestižnih filmskih festivala Europe.
Film ‘Srbenka’, redatelja Nebojše Slijepčevića dobitnik je 11. Doc Alliance nagrade, dodijeljene u subotu, 12. svibnja, na filmskom festivalu u Cannesu.
Dokumentarce za ovu prestižnu nagradu predlaže žiri sedam velikih filmskih festivala okupljenih u dokumentarnu alijansu.
SrbenkaMeđu ovogodišnjim kandidatima – po jedan film sa svakog festivala – upravo je ‘Srbenka’ proglašena najboljim dokumentarnim filmom prema izboru sedmeročlanog žirija filmskih kritičara i tako postaje prvi hrvatski dobitnik Doc Alliance nagrade!
Članovi žirija su se složili da je „Srbenka“ „vrlo važna te istovremeno univerzalna priča o osobnoj i kolektivnoj nepravdi koju sa sobom nosimo kao teško breme te pokušaj izražavanja tog osjećaja kroz ograničen, a opet moćan umjetnički izražaj.“
“Srbenka” prati pripreme i probe za predstavu Aleksandra Zec, Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su Srbenkarođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.
Za Doc Alliance nagradu “Srbenka” je nominirana kao kandidat Visions du Réel filmskog festivala na kojem je dobio i posebno priznanje žirija. Svoju hrvatsku premijeru imat će na Motovun Film Festival (24.-28.7.), a nakon ljeta odlazi u redovnu kino-distribuciju.
Film je nastao u produkciji Restarta, a nastanak su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Gradovi Rijeka i Zagreb te Kreativna Europa, potprogram MEDIA.
Doc Alliance, inicijativa posvećena promociji i razvoju dokumentaristike, rezultat je partnerstva sedam europskih festivala dokumentarnog filma: CPH:DOX (Danska), Doclisboa (Portugal), Docs Against Gravity FF (Poljska), DOK Leipzig (Njemačka), FID Marseille (Francuska), Jihlava IDFF (Češka) i Visions du Réel (Švicarska).

Foto: Press