fbpx

Premijerno izvedena drama Štajga oduševila publiku

Joza Ivakić…

Drama Štajga nastala je prema istoimenom romanu istaknute književnice Ivane Šojat

Štajga

Štajga– Ono što smo zamislili i što smo htjeli dobiti – predstavu posvećenu željezničarima i željezničkom kolodvoru Vinkovci – imamo. Ideja se rodila u Zenici, kada smo Vladimir Andrić i ja bili na premijeri predstave Fabrika. U jednom je trenutku jedna glumica iz te predstave rekla: “Ja, da bih došla u Europu, moram doći prvo na željezničku stanicu u Vinkovcima.” To je bio klik prije tri godine. Predstava je malo iznenađenje za nas ŠtajgaVinkovčane, koji poznajemo željezničare i štajgu iz jednog potpuno drugog kuta. U predstavi su željezničari predstavljeni iz njihova kuta, odnosno što oni proživljavaju na poslu, ono nešto što mi putnici ne znamo – rekao je prilikom praizvedbe ravnatelj vinkovačkog kazališta, Zdenko Rečić koji je ovu predstavu najavio kao “najvinkovačkiju”, poput “Vrzinog kola” koja im je donijela popularnost i uspjeh.
Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci novu je godinu započelo premijerom predstave Štajga, koju je posvetilo vinkovačkom kolodvoru, jednom od simbola Vinkovaca. Predstava, koja kroz sudbine i priče jedne obitelji prikazuje koliki je bio utjecaj željeznice na živote samih željezničara i njihovih obitelji, je nastala prema romanu istaknute književnice Ivane Šojat Štajga, a dramatizaciju i režiju potpisao je Jasmin Novljaković.
Vinkovačko-osječka glumačka postava oduševila je publiku, koja ih je sa scene ispratila gromoglasnim pljeskom, a po koja sjetna suza našla se u oku kod nešto starijih gledatelja koji pamte blistavije, sretnije dane vinkovačkog kolodvora.
Od 23. studenog 1878., kada je u okviru puštanja u promet željezničke pruge Dalj -Borovo i Borovo – Vinkovci- Slavonski Brod, u Vinkovce službeno stigao prvi vlak – Vinkovci i željeznica vole se javno.Kroz vinkovačko željezničko čvorište prolazi čak šest željezničkih pruga, što ga čini jedinstvenim u Hrvatskoj, a nekada je bilo jedno od najvećih čvorišta u ovom dijelu Europe. A željeznica – to nisu samo kolodvori, pruge, postrojenja i vlakovi… Ona je puno više. I o tome govori ova predstava.

AUTORSKA EKIPA PREDSTAVE:

Tekst: Ivana Šojat
Dramaturg i redatelj: Jasmin Novljaković
Scenograf: Davor Molnar
Kostimograf: Jasminka Petek Krapljan
Oblikovanje svijetla: Tomislav Kobia
Glazba: Igor Valeri
Asistent scenografa i kostimografa: Dražen Matijašević
Izrada kostima: Zvonko Majdiš
Šminka i frizura: Ružica Miler
Grafičko oblikovanje plakata i prog. knjižice: Dražen Matijašević
Trailer: Vladimir Andrić i Darko Bušnja

Igraju:
Vladimir Andrić
Matea Marušić
Miroslav Čabraja
Ivica Lučić
Selena Andrić
Vedran Dakić
Matko Duvnjak Jović
Zorko Bagić

Foto: Press