fbpx

Stepinac – Kardinal i njegova savjest na Pula film festivalu

Pula…

Film Stepinac – Kardinal i njegova savjest bi konačno u hrvatska kina trebao stići 24. rujna

Stepinac - Kardinal i njegova savjestČetvrtog dana Festivala, predstavljen na konferenciji za medije dokumentarni film Stepinac – Kardinal i njegova savjest. Redateljica i scenaristica filma Višnja Starešina već se 15 godina bavi dokumentarističkim prikazom povijesnih tema i ličnosti. Na prikazu blaženog Alojzija Stepinca je dugo radila:
– Od same ideje je prošlo 10 godina, a sam film smo snimali zadnje tri godine. Priča prati zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca od rođenja. Bilo je tu mnogo istraživanja i sugovornika, a putem se mnogo stvari i mijenjalo – rekla je pojasnivši kako su neki sugovornici potisnuli druge.
Primjerice, išli su u Izrael snimati osobnog tajnika Ivana Pavla I. i naišli na djevojčicu Renatu spašenu iz Holokausta. Ispostavilo se da je upravo Stepinac bio glavna karika u njezinu spašavanju.
– Tako je emotivni dio priče potisnuo onaj politički i snimali smo ipak nju – objasnila je Starešina.
Prof. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta rekao je kako je suradnja sa Starešinom započela još na knjigama koje se bave aktualnim političkim pitanjima te su se prepoznali i na ovom projektu.
Savjetnik na filmu, profesor komunikologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu dr. Krunoslav Novak smatra kako je važno da studenti vide ovaj film, ističući: „On je bio svjedok jednog vremena i priča o njemu prati povijest jednog društva.“ Stepinac je, kaže, živio u zahtjevnom vremenu i imao je izrazitu ljubav prema Bogu i hrvatskom narodu.
Tanjić veli da njegova filmičnost leži u više činjenica:
– Njegove geste, lice, osobnost koja plijeni, sve je to dio njegove filmičnosti i doista se nadam da će ovaj film postati i igrani – te je nadodao kako je Stepinac bio je najmlađi nadbiskup dotada, kako se trebao oženiti no ipak je stupio u katoličku crkvu te kako je tijekom prvog svjetskog rata bio na ratištu tijekom pa i bio zarobljen.
Nakon što je su zbog lockdowna bila zatvorena kina, film Stepinac – Kardinal i njegova savjest bi konačno u hrvatska kina trebao stići 24. rujna.

Foto: Press