fbpx

Sudar tradicija u Lisinskom 1. listopada

U Lisinskom nastupaju Ansambl LADO, Sudar Precussion i Jazz orkestar HRT-a

Najavljujemo zajednički koncert Ansambla LADO, Sudar Percussiona i Jazz orkestra HRT-a. Sudar tradicija donosi tradicijsku glazbu u novom ruhu, a koncert će se održati 1. listopada 2022. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 20 sati.

Ideja ovog projekta jest približiti tradicijsku glazbu svim naraštajima na jedinstven način i osebujnim zvukom povezati 40 glazbenika triju sastava.

U središtu projekta su, uz hrvatske tradicijske instrumente i vokale umjetnika Ansambla LADO, različite vrste udaraljki na kojima sviraju članovi Sudar Percussion ansambla, kao i specifični instrumenti izvrsnog Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije.

Kroz više od deset skladbi u aranžmanima Marka Firsta, Aleksandra Vešića, Ivane Kuljerić Bilić i Zorana Šćekića čut ćete karakteristične vrste pjevanja pojedinih hrvatskih regija poput istarskog tarankanja, ojkanja, klapskoga pjevanja i dr.

O izvođačima:

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO je nacionalni profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

LADO kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom.

Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost, opisali su na svojoj web stranici.

Jazz orkestar HRT-a, nekadašnji Big Band Hrvatske radiotelevizije, to jest Plesni orkestar Radio Zagreba, postoji i radi kontinuirano već više od 50 godina, što je u povijesti big bandova rijetkost u svjetskim razmjerima. Od 1962. kada su nastupili na Jazz festivalu na Bledu, okreću se vlastitom repertoaru.

Zbog takve je programske orijentacije Orkestar izgradio specifični stil po kojem se razlikovao od sličnih orkestara u zemlji i u svijetu. Posljednjih desetak godina pod vodstvom Silvija Glojnarića u jazz orkestar uključuju se mlađi glazbenici, a posljednjih pet godina imaju redovitu koncertnu sezonu u Zagrebu, objašnjavaju na web stranici.

Sudar Percussion hrvatski je udaraljkaški sastav koji djeluje od 2010. godine. Ostvarili su veliki kritički uspjeh svojim prvim albumom Eat Suite, a nakon njega nastavili su s brojnim suradnjama u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Nastupali su diljem regije uz brojne velike glazbenike poput svjetski poznatog violinista Stefana Milenkovića i francuskog skladatelja Jean Michel Jarrea.

Na svojoj se web stranici kažu da ih je Irena Paulus opisala riječima “najotkačenija grupa muzičara na ovim prostorima”, a je li bila u pravu, možete provjeriti ove subote u Lisinskom.

Sudar tradicija u Lisinskom

Program koncerta:

 • Istarski ples br. 2 (trad./arr. Z. Šćekić)
 • Mi smo rekle (trad./arr. M. First, ork. Z. Šćekić)
 • Dumboko je… (trad./arr. Z. Šćekić)
 • Svirka na gajdama (trad./arr. Z. Šćekić)
 • Bratec kosi (trad./arr. A. Vešić, ork. Z.Šćekić)
 • Oj, mala moja (trad./arr. Ivana Kuljerić Bilić, ork. Z. Šćekić)

 

 • Dobra večer ružo moja (trad./arr. Z. Šćekić)
 • Senjicu senjala (trad./arr. Z. Šćekić)
 • Oj, da mi je (trad./arr. M. First, ork. Z. Šćekić)
 • Sumrak zagorja (trad./arr. M. First, ork. Z. Šćekić)
 • Alaj Jano i Bilogorsko kolo (trad./arr. I. Kuljetić Bilić, ork. Z. Šćekić)
 • Hot cakes (trad./arr. M. First, ork. Z. Šćekić)
Svoje karte na vrijeme osigurajte na portalu ulaznice.hr.
Visual: Press – Lado.hr/Vjekoslav Šago