fbpx

Ulaz slobodan: Ana Zubić plakati – Prva lica izložbi

Prva lica izložbi – Ulaz je slobodan

– Izložbom Prva lica izložbi će se prikazati kritički izbor najuspjelijih plakata dizajniranih za potrebe značajnih zagrebačkih izložbi, kao dijela vizualnog identiteta pojedine izložbe (Muzej Mimara, Umjetnički paviljon, Moderna galerija, Muzej suvremene umjetnosti, Galerija Kranjčar i sl.) dizajnerice Ane Zubić, jedne od najangažiranijih grafičkih dizajnerica koja radi za velike muzejske i galerijske sustave. Upravo u dijelu pratećih plakata izložbi dizajneri često imaju mogućnost slobodnog umjetničkog dizajniranja prema vlastitom umjetničkom konceptu bez sugestija naručitelja koji bi potencijalno utjecali na dizajnerski pečat. Njezini su umjetnički plakati danas vrlo prepoznatljivi, a odlikuje ih reducirani, elegantni dizajn s minimalističkim tendencijama, kao i posebna posvećenost za biranje rafiniranih fontova, čime se direktno naslanja na značajnu tradiciju naših tipografa. Obzirom na obimnu produkciju autoričinog rada na izložbi će se predstaviti njen rad u posljednjih pet godina – kustosica izložbe Iva Körbler.

Prva lica

Ana Zubić rođena je u Zagrebu 1971. godine. Završila je Odjel grafike na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu 1989. Školovanje nastavlja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je 1995. diplomirala na Odjelu primijenjene grafike u klasi prof. Tišljara. Već tijekom studija dobiva priznanje u vidu Rektorove nagrade, a 2013. godine dobiva i nagradu za dizajn knjige Birth of a Ship fotografa Nenada Šaljića na manifestaciji Photodays Rovinj. Njezin umjetnički rad većim je dijelom vezan uz izradu vizualnog identiteta izložbi, dizajn plakata i kataloga za razne muzeje i galerije te brojnih umjetničkih monografija i knjiga. Članica je ULUPUH-a (od 1997.) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (od 1998.).Živi i radi u Zagrebu.

Otvorenje izložbe Prva lica izložbi je u četvrtak, 25. veljače. Umjetnica će biti prisutna u Galeriji za druženje s publikom od 18 do 20 sati.

Posjetitelji će moći razgledati izložbu od 26.02. do 10.03. u Galeriji ULUPUH, Ilica 13/1.kat, Zagreb, radnim danom od 10 do 17 sati i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.

Foto: Press – Ana Zubić plakati – Prva lica izložbi