fbpx

Degustacija: Pizza za prvi dan proljeća

Zagreb…

Prvi dan povrća, ovaj, proljeća: Osim zbog toplog vremena, gurmani ne mogu dočekati proljeće i zbog veganskih pizza!

PizzaUz prirodu i životinje, s prvim danom proljeća budi se i suosjećajnost te svijest o prednostima biljne prehrane. Tome svjedoči i odaziv deset picerija koje su povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana bez mesa (Meatout) odlučile uvesti u svoju trajnu ponudu vegansku pizzu, odnosno pizzu bez namirnica životinjskog podrijetla.
Neke od njih moći će kušati i posjetitelji štanda Prijatelja životinja na zagrebačkome Trgu bana Jelačića, u ponedjeljak 20. ožujka 2017. godine u 11.00 sati, gdje će biti izložene za degustaciju. Organizacija Farm Animals Rights Movement obilježava Meatout već 32 godine, a ovo će biti čak 16. godina u nizu da ga obilježavaju i Prijatelji životinja u Hrvatskoj. Ove godine pod motom ‘Veganska pizza za sve‘ žele građanima približiti prednosti veganske hrane.
PizzaZagreb, Osijek i Split, u kojima će veganska pizza biti dostupna za narudžbu od 20. ožujka, prate svjetski trend i stoje uz bok američkim, kanadskim, britanskim i ostalim planetarno popularnim lancima picerija koji su morali zadovoljiti potrebe velike populacije onih koji svoju prehranu temelje isključivo na namirnicama biljnog podrijetla i uvesti pizzu s biljnim sirom. Takve pizze postaju popularne i u Hrvatskoj, ne samo zato što su izrazito sočne i ukusne nego i zbog činjenice da u njima mogu uživati svi, bez obzira na prehrambene navike.
Veganske namirnice, uključujući one koje se poslužuju u restoranima brze hrane, zdravija su opcija, a osim zbog zdravlja, ljudi ih sve češće biraju i zbog svijesti o negativnim utjecajima mliječne i mesne industrije na okoliš te zbog dobrobiti životinja.
Osviještenost o biljnoj prehrani vidi se i po velikoj potražnji za proizvodima biljnog podrijetla i tzv. zamjenama mesu, mlijeku, siru i jajima u hrvatskim trgovinama i restoranima. To je uvelike olakšalo posao pizza-majstorima uključenima u projekt pa su s lakoćom napravili kulinarska remek-djela. Kombinacije su neiscrpne: od širokog spektra povrća, proizvoda od soje i biljnih sireva do sejtana i raznih vrsta gljiva. Gurmani uistinu ne mogu dočekati 20. ožujak i uživati u najpopularnijem jelu na svijetu u zdravijoj verziji i po promotivnoj cijeni!
Prijatelji životinja pozivaju sve da im se pridruže 20. 3. 2017. u obilježavanju Svjetskog dana bez mesa i posjete njihov štand na Trgu ili pak neku od picerija s ponudom veganskih pizza na popustu poručujući:
– Neka dolazak proljeća bude i početak promjena u našim životima!

Foto: Press