fbpx

Hrvatska diskografska udruga obilježila 25. obljetnicu postojanja

Zagreb…

udrugaHrvatska diskografska udruga 14. je lipnja obilježila svoju 25. obljetnicu postojanja. Naime, na taj je datum, 1995. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog službeno osnovana ova Udruga, s ciljem i zadaćom zastupanja i promicanja interesa hrvatske diskografske industrije, odnosno glazbene djelatnosti uopće, unapređivanja i promicanja zakonodavne djelatnosti na području autorskih i srodnih prava, kao i na drugim pravnim područjima koja izravno ili neizravno utječu na djelatnost diskografa ili njihovu djelatnost reguliraju.
U prvom Upravnom odboru HDU-a bili su: Hrvoje Markulj – predsjednik, Veljko Despot – dopredsjednik, Zdravko Josipović – tajnik, Šima Jovanovac i Branko Paić. Danas vodstvo Hrvatske diskografske udruge čine direktori sedam uspješnih hrvatskih diskografskih kuća, uz Branka Komljenovića kao dopredsjednika i Želimira Babogredca kao predsjednika Udruge.
udrugaPovodom ove velike obljetnice, cijeli je mjesec lipanj u Hrvatskoj diskografskoj udruzi posvećen pregledu najvećih postignuća Udruge tijekom prvih 25 godina. Tako se na društvenim mrežama Udruge možete upoznati s najistaknutijim aktivnostima i projektima, od kojih se mogu istaknuti top liste Hrvatske diskografske udruge, radijska emisija Inkubator dobre glazbe, posebna priznanja Hrvatske diskografske udruge, Top.HR Music Awards i još brojni uspješni projekti. Čestitkama su se pridružile brojne osobe iz glazbene industrije iz inozemstva i s domaće glazbene scene, a snimljene su i posebne emisije u duhu proslave ove velike obljetnice.
Tako je u subotu, 13. lipnja, emitirana emisija Top.HR-a u kojoj je gostovao Želimir Babogredac, predsjednik Hrvatske diskografske udruge, a na samu obljetnicu osnivanja, 14. lipnja, prikazivala se i posebno izdanje Dalibor Petko Showa na CMC televiziji, u kojoj je prisustvovao rekordan broj gostiju koji su se okupili povodom ovog rođendana Udruge. Među gostima su se, pored osnivača i članova Hrvatske diskografske udruge, našli i brojni glazbenici: Željko Bebek, Mia Dimšić, Četiri tenora, Luka Nižetić, Meritas, Marko Tolja, Hrepa, Max Hozić, Miroslav Rus, Branimir Mihaljević, Ante Pecotić i mnogi drugi. Kao što se može vidjeti na sljedećim fotografijama, dobre glazbe i još boljeg raspoloženja nije nedostajalo.
Posebnu čestitku Hrvatskoj diskografskoj udruzi povodom ovog važnog jubileja uputile su i kolege iz regije, ali i Frances Moore, izvršna direktorica Svjetske diskografske organizacije (IFPI-ja).

Foto: Press