fbpx

Istraživanje: Tko puno gleda televiziju skloniji je vjerovanju u urbane mitove

Medicinsko sveučilište…

Istraživanje pokazalo: Osobe koje puno gledaju televiziju sklonije su vjerovanju u urbane mitove i legende

IstraživanjeNajnovije istraživanje provedeno na bečkom Medicinskom sveučilištu pokazalo je da osobe koje puno gledaju televiziju češće podliježu vjerovanjima u urbane mitove i legende. Pri tom njihova dob, obrazovanje i spol ne igraju nikakvu ulogu. U aktualnoj su studiji ispitane 322 osobe. Jedno od pitanja postavljeno unutra istraživanja bilo je i vjeruju li ispitanici da u Austriji još uvijek postoji smrtna kazna. Pri tom je čak 11,6 posto njih bilo mišljenja da smrtna kazna koja je u Austriji ukinuta 1968. godine još uvijek postoji. Znanstvenici su to vjerovanje pripisali velikom udjelu američkih kriminalističkih serija koje se puštaju na austrijskoj televiziji i iskrivljuju poimanje stvarnosti gledatelja.
Istovremeno su osobe koje puno vremena provode pred televizorom sklonije precjenjivanju pojedinih zanimanja kao što su liječničko, odvjetničko ili policijsko, što se pripisuje pojačanom filmskom portretiranju upravo tih skupina. Iste te osobe precjenjuju i vjerojatnost da bi mogle postati žrtvama kriminalnih djela.
Na temelju dobivenih podataka bečki stručnjaci zaključuju kako su osobe koje puno gledaju televiziju podložnije i drugim mitovima i predrasudama te da posjeduju pogrešne informacije o temama vezanim za vlastito zdravlje.

Foto: Press