fbpx

Krdo, izložba Roberta Jozića u Laubi

Laubatalkom…

Krdo, Robert Jozić– Krdo gnuova u obrani. Brani život, sve – kaže R. Jozić. Stvaraju krug. Što je u krugu, što je izvan njega – pita se Jozić ne želeći oštetiti svoj svijet posebnim procjenjivanjem stvari, tumačenjem i odgonetavanjem. Izbjegava poruku, pouku, značenja. Pa ipak, jer to nisu samo izvanjske slike nego svojevrsna teratologija straha, moramo odgovoriti. Ovo „moramo“ može biti i formalno ili likovno: iz ptičje perspektive suptilni grafizam jedinki sabijenih u pravilan prsten-krug, dok pogled sa strane stvara veće ili manje gustoće, veći ili manji prostor između životinja sirove snage i rutavih hrbata – gotovo točnu izbrojivost jedinki vitalnog bestijarija koji prelazi u oblik kruga. Stoga možemo nekažnjeno preludirati o ovom lautreamontovskom bestijariju u kojemu se našla i beštija puna volje i tvrdoglavosti. Možemo i uočiti vitalizam, životinjsku sirovost, ili nagonsku obranu života. Možemo i o okretnosti ovoga krdskoga pluralizma, defanzivnoj snazi ove četveronožne faune koja nesumnjivo nosi razloge dvosmislenosti, (društvo, ratovi, sigurnost, strah, opasnosti, osamljena gomila…) koje može poslužiti za metaforu ljudskoga čopora, ili, laskavije i netočnije rečeno – bratstva. Bez volje za napadanjem i predatorstvom, riječ je o energiji i snazi unutar kruga, ali i ranjivosti izvan njega – iz predgovora Ive Šimata.
Otvorenje izložbe pod nazivom ‘Krdo’ akademskog kipara Roberta Jozića je u petak 27. siječnja 2017. godine u 19.00 sati, a tradicionalni razgovor s umjetnikom će moderirati kustos Laube, Mario Guček Andromak.
Krdo, Robert JozićRobert Jozić, rođen 1978. godine, hrvatski je akademski kipar, član Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, a 2010. godine upisuje doktorski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Slavomira Drinkovića. Osim samostalnih izložbi u Splitu, Kaštel Lukšiću,Šibeniku i Makarskoj, sudjeluje na brojnim skupnim izložbama poput izložbe natječajnih radova za spomenik Anti Starčeviću u Osijeku 2006. godine, gdje osvaja glavnu nagradu za rad nastao u suradnji s kiparom i arhitektom Filipom Tadinom. S navedenim autorom ostvaruje cijeli niz radova te su dobitnici brojnih nagrada.
‘Hrvatska umjetnost danas’ naziv je serije samostalnih izložbi čiji je cilj prezentacija aktualne domaće umjetničke produkcije, format koji je Lauba pretvorila u svoj zaštitni znak. Uz dosad predstavljene izložbe Zlatana Vehabovića, Lovre Artukovića, Ivane Franke, Kristiana Kožula, Kristine Lenard, Brune Pogačnika, Viktora Popovića, Marka Tadića, Alema Korkuta, tandema Žižić/Kožul, TARWUK, Paulinu Jazvić, Jelenu Remetin te Sinišu Majkusa seriju nastavljamo prvom samostalnom izložbom Roberta Jozića u Kući za ljude i umjetnost.

Kustos: Mario Guček Andromak
Predgovor: Ive Šimat
Tehnički postav: Jure Strunje

Foto: Press arhiva