fbpx

Tiflološki muzej iz Zagreba nagrađen u Sankt-Peterburg!

Sankt Peterburg…

Nagrada ‘Živa za 2015.’ godinu za najbolji slavenski muzej

Tiflološki muzejForum slavenskih kultura, koji vodi priznata muzealka i bivša ministrice kulture Republike Slovenije Andreja Rihter, i Europska muzejska akademija dodijelili su nagradu Živa za 2015. godinu za najbolji slavenski muzej. U ruskoj prijestolnici kulture – Sankt Peterburgu, dana 14. svibnja, u prisutnosti muzejskih stručnjaka iz dvanaest slavenskih i europskih zemalja te kandidata za nagradu Živa iz četrnaest zemalja, prvu nagradu (nazvanu po slavenskoj božici Živi) dobio je Muzej Lav Tolstoj Jasna Poljana (Rusija). Osim glavne nagrade, koja vrednuje kvalitetu ukupnog muzejskog rada, dodijeljeno je i nekoliko nagrada čija je posebnost razvrstana prema različitim kategorijama, od kojih su čak dvije otišle u Hrvatsku:
Nagradu za posvećenost i otvorenost prema posjetiteljima dobio je Tiflološki muzej iz Zagreba, dok je Muzej antičkog stakla iz Zadra dobio nagradu za kreativnost.
Ova nagrada je još jednom potvrdila kako je zalaganje Tiflološkog muzeja, jedinog državnog muzeja u svijetu čije je djelovanje usmjereno na ukazivanje mogućnosti osoba s invaliditetom te na poticanje humanih odnosa u društvu, od iznimnog značaja za razvoj kulture i društva u cjelini. Prema mišljenju žirija, Tiflološki muzej promovira uvažavanje različitosti i potiče na humanost, a postavom prilagođenim osobama s invaliditetom, poziva posjetitelja na aktivno sudjelovanje u vizualnom, slušnom i taktilnom iskustvu. U obrazloženju se dalje navodi kako se radi o iznimno društveno aktivnom muzeju koji djeluje kao “Muzej za sve” i koji ohrabruje pojedinca na djelovanje i pokazuje javnosti kako su svi jednako vrijedni i važni.

Foto: Press