fbpx

Izložba U potrazi za čudesnim Marka Živkovića

U potrazi za čudesnim u Galeriji Knifer

U Galeriji Knifer u Osijeku Istarska bb (Eurodom) održat će se u četvrtak, 2. prosinca 2021. godine u 18.00 sati, otvorenje izložbe U potrazi za čudesnim Marka Živkovića.

U potrazi

O čudesnom i nedostižnom

Umjetnosti Marka Živkovića, koju umjetnik strpljivo razvija u okrilju svoga atelijera čitavog svog radnog vijeka, mogla bi se doživjeti kao neumorno traganje ispunjeno bezgraničnom strpljivošću kojom umjetnik dugotrajno u kotlu ražaruju ideje unutar vlastita uma ne bi li temperatura „mentalne kovine“ napokon bila spremna za isprva grubu izradu, a tek zatim finu vizualnu doradu čije je znanje u posjedu tek onih ponajboljih Hefestovih učenika.

Ne pišem to bez razloga budući da u komunikaciji s umjetnikom te pri promatranju njegovih platana, crteža i grafika, u proučavanju načina na koji ih izrađuje i formalno oblikuje i osvrćući se na dataciju pojedinih primjeraka uočavam da Živkovićev opus razvijan posljednjih četrdesetak godina duboko u svojoj srži sadržava natruhe umjetnikova neprestana propitivanja i sumnje – ne u svoju tehničku vještinu, naravno, nego u konačni rezultat, u djelo koje bi trebalo biti spremno za izlazak iz atelijera pred oči promatrača.

Težnja je Marka Živkovića vlastita iskustva zbilje do kojih je došao upornim traganjem pretočiti u prizor na kojem pretvorba neće dovesti do gubitka ni jednoga dijela vizije koju je umjetnik otkrio. Iz toga je razloga proces dolaska do konačnoga rada vrlo dug što napose potvrđuju crteži koje intenzivno radi posljednjih nekoliko godina.

Zaokružena cjelina Živkovićevih djela koja se ovom prilikom predstavlja prokazuje umjetnika-putnika svjesnog kako je potraga jedini put do transcendiranja stvarnosti.

– Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se (Mt 7, 7) Umjetnik moli, traži i kuca vjerujući kako je kroz umjetnost moguće ispreplesti skriveno i otkriveno, odnosno mnoštvenost svijeta pronaći u Apsolutu otkrivenom u produhovljenoj viziji Bitka. (Igor Loinjak)

Izložba U potrazi za čudesnim Marka Živkovića je otvorena do 19. prosinca 2021.

Radno vrijeme galerije:
četvrtak- petak 17-19 sati
subota 11-13 sati
Galerija Knifer, Istarska bb (Eurodom), Osijek

Foto: Press