fbpx

Povijesna odluka: Od 2027. više nema uzgoja životinja u kavezima!

Veliki korak u borbi za potpuni prestanak iskorištavanja i ubijanja životinja

170 europskih udruga za prava životinja, među kojima su i hrvatski Prijatelji životinja i Udruga Pobjede, od jučer slavi povijesnu pobjedu! Europska komisija obavezala se do 2027. godine na postupno ukidanje kaveza u uzgoju životinja na farmama diljem EU-a.

životinja

– Predstavnica naše udruge sudjelovala je na sastanku organizacije Eurogroup for Animals, čiji smo članovi, i pratila s njima izravan prijenos tiskovne konferencije Europske komisije koja je odgovorila pozitivno na prijedlog Europskog parlamenta za zabranu kaveznog uzgoja životinja s farma. Svi zajedno plakali smo od ganuća. Ovo je golema pobjeda za životinje i veliki korak u našoj borbi za potpuni prestanak iskorištavanja i ubijanja životinja – kažu iz Udruge.

životinja

Ova odluka Europske komisije rezultat je napora europske građanske inicijative „Okončajmo doba kaveza” (EndTheCageAge) koju je u rujnu 2018. pokrenula organizacija Compassion In World Farming, a Udruga Pobjede prikupljala je potpise hrvatskih građana za zabranu držanja životinja u farmskom uzgoju u kavezima. S prikupljenih čak 1,4 milijuna potpisa u godinu dana, ovo je postala prva uspješna građanska inicijativa za dobrobit životinja u Europskoj uniji. Potez Europske komisije pozdravili su brojni političari, među njima i europarlamentarci i dugogodišnji zagovornici prava životinja Francisco Guerreiro i Tilly Metz.

Europska komisija najavila je da namjerava „iznijeti zakonodavni prijedlog do kraja 2023. godine za postupno ukidanje i konačnu zabranu upotrebe kaveza za sve životinjske vrste i kategorije navedene u inicijativi”, koji će Europski parlament i Vijeće EU-a morati usvojiti kako bi postao zakon. Obavezala se i da će za zemlje koje nisu članice EU-a razmotriti „uvođenje pravila ili standarda za uvezene proizvode koji su ekvivalentni EU-u”.

Reineke Hameleers, izvršna direktorica organizacije Eurogroup for Animals, izrazila je oduševljenje nevjerojatnim rezultatom europske građanske inicijative: „Obaveza Europske komisije da zabrani kaveze diljem Europe imat će golem utjecaj na milijune životinja. Želimo zahvaliti svim 1,4 milijuna građana EU-a i stotinama organizacija koje su se borile za ovaj povijesni trenutak.” Olga Kikou, direktorica organizacije Compassion in World Farming, dodala je da će i dalje budno paziti da europske institucije ispune ono što su obećale: „Industrijski uzgoj životinja najveći je uzrok okrutnosti prema živim bićima na planetu. Prestanak upotrebe kaveza ogroman je korak prema okončanju industrijskog uzgoja.”

– Zahvaljujemo svima koji su svojim potpisima i dijeljenjem informacija pridonijeli ovom velikom uspjehu. Postupno ukidanje kaveznog uzgoja itekako će činiti razliku za više od 300 milijuna kokoši, svinja, teladi, zečeva, patki, gusaka i drugih životinja koje trpe pakao uzgoja radi hrane – izjavili su ponosni aktivisti osječke Udruge Pobjede.

Iz Udruge navode da se u Europskoj uniji, između ostalog, više od 90 % kunića uzgaja u kavezima, dok podaci iz 2019. potvrđuju da se u kavezima drži polovica kokoši koje se iskorištavaju za proizvodnju jaja.

– Stravično je što se u industrijskom uzgoju živa osjećajna bića drže cijele svoje kratke živote u skučenim kavezima u kojima se ne mogu niti okrenuti, a zatim brutalno skončaju u klaonici. Pozivamo sve da pridonesu sprječavanju njihovih patnji prelaskom na biljnu prehranu – poručuju iz Udruge.

Foto: Press