fbpx

Velika akcija čišćenja mora u Rijeci okupila brojne ronioce

Rijeka…

čišćenja moraVelikom akcijom čišćenja mora u Rijeci, točnije čišćenjem riječke Rive, obilježen je završetak još jedne uspješne sezone ekološkog projekta ‘Zajedno za čiste hrvatske vode‘. Četvrtu godinu zaredom u sklopu ovog projekta provode se akcije čišćenja mora, rijeka i jezera diljem Hrvatske, a ukupno je ove godine održano pet akcija, nakon čega su predstavljeni i rezultati projekta.
čišćenja moraNesvakidašnji prizor dočekao je tako ovog vikenda Riječane, koji su umjesto brodova usidrenih na Gatu Karoline Riječke na Rivi, mogli vidjeti oko 30 ronioca Ronilačkog kluba Geronimo, koji su cijelo prijepodne s morskog dna vadili otpad. Poznato riječko okupljalište tako je nakon ove akcije spremno za novu pomorsku sezonu, a ronioci su samo na ovoj lokaciji izronili čak 50 vreća otpada. Uz same ronioce koji su od jutra čistili more čišćenja morau našoj najvećoj luci, akciju su podržali i brojni prolaznici, ljubitelji prirode i ronjenja poput poznatog ljubitelja sporta Maria Valentića, koji se pridružio roniocima u ovoj akciji te popularno voditeljsko lice Ana Radišić. Ovoj velikoj završnici prethodile su akcije čišćenja koje su prethodnih mjeseci održane u Karlobagu, a potom na rijeci Kupi u Šišljaviću kraj Karlovca, u uvalama Gršćica i Prišćapac na Korčuli te na rijeci Gackoj u Otočcu. U ovih pet akcija, ronioci su izronili više od 400 vreća otpada, uglavnom boca, plastike, gume i glomaznog otpada.
čišćenja mora– Jako smo ponosni što smo dio ovog projekta i što smo u proteklih pet akcija osigurali bar malo čišći i zdraviji okoliš. Mi ronioci najbolje znamo što se krije na dnu, ispod morskih dubina i prekrasnog plavetnila te se svakodnevno suočavamo s ovim problemom. Ovakvi projekti osvješćuju ljude o samom činjenici da, unatoč lijepom izgledu, naše vode kako rijeke, tako i more, kriju nešto manje lijepa iznenađenja. Naša je zajednička poruka usmjerena na isticanje važnosti brige za okoliš. Zato smo sretni što smo imali priliku surađivati na ovom projektu s našim partnerima i nadamo se da ćemo biti dobar primjer i drugima – kazao je Igor Mašala iz Ronilačkog kluba Geronimo.

Foto: Press