fbpx

Apsurdistan na Hrvatskoj televiziji

Zagreb…

Novi domaći dokumentarni serijal Apsurdistan u šest nastavaka

ApsurdistanHrvatska radiotelevizija (HRT) najavljuje novi domaći dokumentarni serijal intrigantna naslova – Apsurdistan, koji će se u šest nastavaka emitirati od 14. listopada, ponedjeljkom u 20:05 na Prvom program HTV-a (HRT-HTV1).
– Hrvatska je zemlja apsurda. U dokumentarnom serijalu u šest epizoda pratimo razna područja života – administraciju, zdravstvo, lokalnu upravu i samoupravu, propast Slavonije, gospodarstvo, mostogradnju i pitamo se – što je pošlo po krivu? Zašto je Apsurdistan postao sinonim za kaos u kojem živimo? – kaže urednica serijala Nataša Kolbas Kraljević i dodaje:
Apsurdistan– Serijal je plod gotovo dvogodišnjeg istraživanja i snimanja po cijeloj Hrvatskoj, više puta smo je prokrstarili u potrazi za odgovorima na pitanja koja „žuljaju” ljude, a koja se mogu podvesti pod zajednički nazivnik: Pa to je stvarno apsurdno… Naime, odgovori koje uobičajeno dobivamo od institucija i političara su često demagogija i ideologija. Željeli smo izbjeći populizam, pa smo zato i otišli među obične ljude, da vidimo kako život stvarno izgleda.
Tako su se već u prvoj epizodi „Gdje je pečat?” autori serijala pozabavili golemim birokratskom i administrativnim aparatom, zakonima koje ne razumijemo i koji se preklapaju. Sugovornici koji su i sami zapeli u labirintu birokracije svjedoče o administraciji koja je sama sebi svrhom, o papirologiji koja indirektno potiče klijentelizam “jer uvijek moraš tražiti vezu” da obaviš posao ili središ dokumentaciju… Iako živimo u informatiziranom svijetu, sate, dane, godine provodimo ispred šaltera skupljajući brojne dokumente i pečate; a pitanje od kojeg svi strepimo – “a gdje vam je pečat?” simbolizira svu apsurdnost sustava u kojem živimo.
Potom slijede teme „Bolesno zdravstvo?”, „Moja općina” o lokalnoj samoupravi, zatim „Gdje si bio 2017.?” o iseljenoj Slavoniji, „Ništa se ne isplati” o hrvatskom kritizerstvu i „Most u grlu”, o mostovima koji nikuda ne vode.

Apsurdistan
Urednica: Nataša Kraljević Kolbas
Scenaristi: Nataša Kraljević Kolbas i Dean Šoša
Redatelji: Tomislav Mršić i Tihana Kopsa
Montažeri: Iva Blašković, Irena Korpes, Mladen Radaković
Snimatelj: Alan Stanković, Igor Knežević i Dragan Ruljančić

Foto: Press