fbpx

Premijerno: Druga strana luksuza – tamna, skrivena strana glamura

Na TV…

HRT premijerno prikazuje dokumentarni film Druga strana luksuza

Druga strana luksuzaHrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu 30. listopada na svom Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 21.00 sat prikazuje premijerno dokumentarni film Druga strana luksuza. U svijetu luksuza proizvodi od prave kože donose najveću zaradu. Modnim kućama poput Guccija i Yves Saint Laurenta više od 70% zarade donosi kožna galanterija.
Druga strana luksuzaNo, postavlja se pitanje odakle zapravo dolazi ta koža vrhunske kvalitete? Većina sirove kože štavi se u jednom dijelu Toskane, gdje ovaj težak i mukotrpan posao obavljaju imigranti. Temperature u tvornicama dosežu i do 45 stupnjeva, a radnici – od kojih su mnogi zaposleni na određeno vrijeme – često rade u neljudskim uvjetima i za mizernu plaću.
Tu je još jedan luksuzni materijal – krzno. Danas većina krzna dolazi iz Kine, gdje se svake godine ubije 70 milijuna životinja zbog njihove kože. Ondje se životinje drže na farmama u sramotnim uvjetima i nitko se previše ne zamara njihovim pravima.
Ekipa filma uspjela se uvući na jednu od tih farmi, a ono što je ondje zatekla bilo je daleko od glamura i luksuza koje ovi brendovi promoviraju.
Patnja životinja, sramotno loši higijenski uvjeti ono su što izaziva bijes i zgražanje stoga film Druga strana luksuza prikazuje tamnu, skrivenu stranu glamura.

Foto: Press