fbpx

Franka Batelić u Bostonu pjevala u mjuziklu pred Stevie Wonderom

Ekskluzivni razgovor…

Pjevačica će predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjem Eurosongu u Portugalu. Franka u razgovoru za portal Scena.hr priča o djetinjstvu, glazbenoj karijeri te školovanju u Bostonu na Berklee College of Music

Franka BatelićFranka Batelić odrasla je u glazbenoj obitelji.
– Glazba kao da je dio mog genetskog koda. Tata je bio roker, koji je i mene i brata naučio što znači dobra glazba. U kući je uvijek nešto sviralo. Sada se i brat i ja bavimo glazbom – rekla je Franka Batelić za portal Scena.hr.

Djetinjstvo
Franka se u glazbu zaljubila još kao mala djevojčica. Pjevala je u zboru, pohađala glazbenu školu, svira klavir i gitaru.
– Bila su to super vremena. Puno smo putovali sa zborom, upoznala sam puno djece s istim interesima. Danas sam zahvalna i svojoj profesorici Sabrini Stemberga Vidak jer zbog nje znam čitati glazbu – prisjetila se pjevačica, koja pjeva i duhovnu glazbu.
– Duhovna glazba ima neku neobjašnjivu moć. Osjećate toliko emocija odjednom, a ne možete to riječima opisati – naglasila je Franka. Dodaje da je za nju glazba – život.
– Medij, kroz koji mogu opisati i izraziti sebe i svaki svoj osjećaj. Glazba me može podići do najviših visina sreće, a opet me može rastužiti više od bilo koje riječi. Glazba liječi, glazba veseli, s glazbom rasteš – objasnila je glazbenica. Franka je već s 15 godina zakoračila na glazbenu scenu.
– Imala sam sreće da na tom svom putu, iako sam bila mlada djevojka, nisam niti u jednom trenutku osjetila negativan pritisak, niti situaciju koju bih pamtila po bilo čemu negativnom. Morala sam rano odrasti i rano sam se osamostalila. Naučila sam da ne smijem slušati neargumentirane kritike koje su me naravno u toj osjetljivoj dobi dirale – otkrila je Franka.

Školovanje u Bostonu na Berklee College of Music
Franka BatelićPjevačica je posljednjih godina napravila pauzu u karijeri te nastavila glazbeno usavršavanje u Bostonu na Berklee College of Music.
– Bio je to jedan od ljepših perioda u mom životu. Toliko različitih, talentiranih ljudi, toliko kreativnosti na jednom mjestu. Moj prvi dojam je bio, “Što ja tu radim? Imam li ja nešto za ponuditi?”. Ipak sam napustila svoju komfornu zonu i zaplivala divljim, stranim vodama. Ali ubrzo je sve sjelo na svoje mjesto i naučila sam toliko stvari i o pjevanju, i o nastupanju, i o sebi. Uvijek bih ponovila to iskustvo – ispričala je Franka te dodala:
– Tamo glazbenici izgrađuju najbolju verziju sebe. Glazba te okružuje od jutra do mraka. Red vježbanja, red koncerata, pa opet vježbanja…
Franka ističe da je tamo naučila da su profesionalizam i puno vježbe ključ uspjeha.

Franka Batelić“Glazbenici su u Americi prepušteni sami sebi”
No kaže kako glazbenicima u Americi nije lako.
– U Americi je scena ogromna. Puno je talentiranih i predanih glazbenika, koji se bore za svoje mjesto pod suncem. U Americi si prepušten sam sebi u doslovnom smislu i uglavnom je pitanje sreće i trenutka – govori pjevačica. U Bostonu je imala nekoliko profesora koji su vjerovali u nju te im je neizmjerno zahvalna.
– Puno je uspona i padova, pa je uvijek dobro imati nekoga da te vrati na zemlju. Mogu reći da se nakon školovanja na Berklee College of Music puno slobodnije izražavam u glazbenom smislu i sigurnija sam u sebe i svoj glas – otkrila je.

Franku je slušao Stevie Wonder
Franka je za vrijeme glazbenog usavršavanja u Bostonu imala i puno nastupa.
– Nastupala sam u brojnim mjuziklima, kao što su ‘Cats’ ili ‘Chicago’, nastupali smo i u New Yorku s Tower of Power ansamblom, a ono što najviše pamtim je pjevati pred velikim Stevie Wonderom – prisjeća se Franka. Pjevačica je u Bostonu stekla nove prijatelje s kojima je ostala u kontaktu.
– I recimo, znam nekim najbližim prijateljima poslati i neku svoju glazbu da mi daju povratnu informaciju, svoje mišljenje. Mnogo njih je i trenutno vrlo uspješno. Primjerice, sa mnom je studirao i Charlie Puth – priča Franka.

Eurosong
Lijepa pjevačica predstavljat će Hrvatsku s pjesmom ‘Crazy‘ na ovogodišnjem 63. natjecanju za pjesmu Eurovizije u Portugalu.
Franka Batelić– Želim ostaviti dio sebe na toj pozornici. Želim da se naši gledatelji ponose pred malim ekranima. Hvala HRT-u što mi dozvoljava da budemo kreativni i napravimo dobar posao – zahvalila se Franka. Pjevačica u svojoj karijeri ima veliku podršku roditelja. Tako je hrabre i kad je u pitanju nastup na Eurosongu.
– Uvijek su mi bili apsolutna podrška u svemu i govorili mi da budem neustrašiva te kako je sve moguće. Naravno da je bilo trenutaka kad sam mislila da su to gluposti i nisam vjerovala, međutim danas znam da je to istina – zaključila je Franka. Pjevačica vjeruje u snove, a to poručuje i publici.
– Ne treba odustati svojih snova. Bit će trenutaka kad će se taj san činiti toliko dalekim, nemogućim, nedostižnim. Ali budite uporni jer sve je moguće. Ne postoji ništa što ne možete postići – zaključila je Franka razgovor za portal Scena.hr.

Foto: Press – Srećko Rundić