fbpx

26. godišnjica pogibije – Branimir Polovina i Siniša Glavašević

Ovčara…

Svoje posljednje izvješće, koje je montirao Branimir Polovina, Siniša Glavašević poslao je iz vukovarske bolnice 18. studenoga 1991. godine

Siniša GlavaševićHrvatska radiotelevizija prisjeća se svojih kolega Branimira Polovine i Siniše Glavaševića, koji su ubijeni i pokopani u masovnoj grobnici na Ovčari 20. studenoga 1991. godine. Uoči 26. obljetnice njihove pogibije predstavnici Hrvatske radiotelevizije i Zbora ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije u subotu 11. studenoga 2017. godine položit će vijence i upaliti svijeće kod spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari kod Vukovara.
Branimir PolovinaBranimir Polovina rođen je u Vukovaru 1950. godine. Osnovnu školu pohađao je u rodnome gradu, a srednju tehničku školu, smjer za radiomehaničare, u Vinkovcima. Od 1. rujna 1972. do 20. studenoga 1991. godine bio je zaposlenik i radijski tehničar Hrvatskoga radija Vukovar.
Siniša Glavašević rodio se u Vukovaru 1960. godine. Bio je prozni pisac, knjižničar, novinar i ratni izvjestitelj. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnome gradu, a studij komparativne književnosti i bibliotekarstva na Filozofskome fakultetu u Sarajevu. Nakon završetka školovanja radio je u školama u Lovasu i Borovu naselju. Na Hrvatskome radiju Vukovar zaposlio se prvo kao spiker, a za vrijeme Domovinskoga rata bio je urednik te ratni izvjestitelj. Ranjen je krhotinom granate 4. studenoga 1991. godine na putu u vukovarsku bolnicu, u koju je krenuo prikupiti podatke za svoje redovito izvješće. Iz opkoljenoga Vukovara slao je, gotovo iz sata u sat, izvješća za Hrvatski radio (HRT – HR) i Hrvatsku televiziju (HRT – HTV) o herojskoj obrani, koji trajno svjedoče o drami pada Vukovara i njegovih branitelja.
Siniša GlavaševićSvoje posljednje izvješće, koje je montirao Branimir Polovina, Siniša Glavašević poslao je iz vukovarske bolnice navečer 18. studenoga 1991. godine. S kolegom Branimirom Polovinom ostao je na radnome mjestu sve do potpune okupacije i pada Vukovara.
U noći s 19. na 20. studenoga 1991. godine obojica su odvedeni iz vukovarske bolnice zajedno s ranjenicima, bolesnicima, medicinskim osobljem i civilima, a naknadno je utvrđeno da su ubijeni i pokopani u masovnoj grobnici na Ovčari 20. studenoga 1991. godine. Njihova su tijela ekshumirana iz masovne grobnice 1997. godine nakon čega su pokopani jedan pokraj drugoga.

Foto: Press