26. godišnjica pogibije – Branimir Polovina i Siniša Glavašević
By redakcija On 10 stu., 2017 At 10:22 AM | Categorized As Naslovnica, Televizija, Vijesti, Zanimljivosti | With 0 Comments

Ovčara…

Svoje posljednje izvješće, koje je montirao Branimir Polovina, Siniša Glavašević poslao je iz vukovarske bolnice 18. studenoga 1991. godine

Siniša GlavaševićHrvatska radiotelevizija prisjeća se svojih kolega Branimira Polovine i Siniše Glavaševića, koji su ubijeni i pokopani u masovnoj grobnici na Ovčari 20. studenoga 1991. godine. Uoči 26. obljetnice njihove pogibije predstavnici Hrvatske radiotelevizije i Zbora ratnih izvjestitelja Hrvatske radiotelevizije u subotu 11. studenoga 2017. godine položit će vijence i upaliti svijeće kod spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari kod Vukovara.
Branimir PolovinaBranimir Polovina rođen je u Vukovaru 1950. godine. Osnovnu školu pohađao je u rodnome gradu, a srednju tehničku školu, smjer za radiomehaničare, u Vinkovcima. Od 1. rujna 1972. do 20. studenoga 1991. godine bio je zaposlenik i radijski tehničar Hrvatskoga radija Vukovar.
Siniša Glavašević rodio se u Vukovaru 1960. godine. Bio je prozni pisac, knjižničar, novinar i ratni izvjestitelj. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnome gradu, a studij komparativne književnosti i bibliotekarstva na Filozofskome fakultetu u Sarajevu. Nakon završetka školovanja radio je u školama u Lovasu i Borovu naselju. Na Hrvatskome radiju Vukovar zaposlio se prvo kao spiker, a za vrijeme Domovinskoga rata bio je urednik te ratni izvjestitelj. Ranjen je krhotinom granate 4. studenoga 1991. godine na putu u vukovarsku bolnicu, u koju je krenuo prikupiti podatke za svoje redovito izvješće. Iz opkoljenoga Vukovara slao je, gotovo iz sata u sat, izvješća za Hrvatski radio (HRT – HR) i Hrvatsku televiziju (HRT – HTV) o herojskoj obrani, koji trajno svjedoče o drami pada Vukovara i njegovih branitelja.
Siniša GlavaševićSvoje posljednje izvješće, koje je montirao Branimir Polovina, Siniša Glavašević poslao je iz vukovarske bolnice navečer 18. studenoga 1991. godine. S kolegom Branimirom Polovinom ostao je na radnome mjestu sve do potpune okupacije i pada Vukovara.
U noći s 19. na 20. studenoga 1991. godine obojica su odvedeni iz vukovarske bolnice zajedno s ranjenicima, bolesnicima, medicinskim osobljem i civilima, a naknadno je utvrđeno da su ubijeni i pokopani u masovnoj grobnici na Ovčari 20. studenoga 1991. godine. Njihova su tijela ekshumirana iz masovne grobnice 1997. godine nakon čega su pokopani jedan pokraj drugoga.

Foto: Press

comment closed