fbpx

Gošća Filozofskog teatra – filozofkinja i sociologinja Renata Salecl

Renata Salecl u HNK Zagreb

Nova sezona Filozofskog teatra nastavlja se gostovanjem poznate slovenske filozofkinje i sociologinje Renate Salecl 27. ožujka 2022. godine u 18 sati u foajeu.

Renata Salecl

Renata Salecl proglašena je „slovenskom znanstvenicom godine“ 2010. a u ožujku 2011 najuspješnijom ženom u Sloveniji. Istraživačica je pri Institutu za kriminologiju na Pravnom fakultetu u Ljubljani, redovna profesorica na Birkbeck College u Londonu i članica Slovenske akademije znanosti.

Renata Salecl studirala je filozofiju i doktorirala sociologiju, a 80-ih godina bila je aktivna i u poznatoj Ljubljanskoj školi psihoanalize. Njene su knjige prevedene na petnaest jezika, a među njima se ističu „(Per)verzije ljubavi i mržnje“, „Tiranija izbora“, „O tjeskobi“, itd.

Kako smo dospjeli do točke u kojoj je čovjek čovjeku postao potencijalni izvor bolesti i smrti? Kako su se promijenili ljudski odnosi zbog pandemije, ali i sveprožimajućeg straha i neprekidnog dotoka katastrofalnih vijesti?

Na koji način društvene mreže doprinose sveopćoj polarizaciji društva, koja je svakim danom sve veća? Kako se nositi sa svime time i što nam je činiti?

To su samo neke od tema o kojima će Renata Salecl razgovarati zajedno sa svojim domaćinom Srećkom Horvatom, koji od 2014. uređuje i vodi Filozofski teatar pri Hrvatskom narodnom kazalištu.

Donosioci pretplatničke kartice ili ulaznice za Filozofski teatar-Renata Salecl u knjižari Ljevak ostvaruju 20% popusta na naslov knjige “Čovjek je čovjeku virus “.

Kupi ulaznice

Foto: Press HNK Zagreb