fbpx

Alexander Rahbari u KD Vatroslav Lisinski

Skladatelj i dirigent Alexander Rahbari

U sklopu Crvenog ciklusa, Zagrebačka filharmonija vas poziva na poseban koncert koji će se održati 04. ožujka 2022. godine s početkom u 19.30 sati u Koncertnoj Dvorani Vatroslava Lisinskog.

Alexander Rahbari

Na programu je praizvedba Also Sprach Zarathustra Spitama, simfonijska poema za tenor, zbor i orkestar, posvećeno hrvatskom narodu, skladatelja i dirigenta Alexandera Rahbarija koji će ujedno i ravnati koncertom.

Alexander Rahbari, skladatelj i dirigent iranske nacionalnosti koji živi i djeluje u Austriji, diplomirao je kompoziciju te dirigiranje na Konzervatoriju u Beču.

Dobitnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada i priznanja među kojima se ponajviše ističu Kraljevska zlatna medalja za umjetnička postignuća u Iranu, Nagrade za izvrsnost Konzervatorija u Beču, Prve nagrade za kompoziciju (u službi promocije ljudskih prava) Ujedinjenih Naroda, kao i Zlatne medalje iste institucije za promociju ljudskih prava u projektu Gladna Afrika.

Mo. Alexander Rahbari ravnao je orkestrom Zagrebačke filharmonije mnogo puta, a dvije godine bio je i njezin šef dirigent.

Uz orkestar Zagrebačke filharmonije nastupit će i jedan od najuspješnijih hrvatskih a cappella ansambala Komorni zbor Ivan Filipović, te poznati iranski tenor Reza Fekri. Fekri je 1992. godine u Teheranu u Iranu diplomirao ekonomiju, a glazbeno i pjevačko obrazovanje stekao je izvan akademskih ustanova.

Nakon što se istaknuo u Teheranskim zborovima, počeo je nastupati kao solo tenor. Među važnijim nastupima izdvaja izvedbu kantate Carmina Burana i skladbe Alamdar s Teheranskim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem maestra Alexandera Rahbarija.

Vodeću solističku ulogu u ciklusu Moja majka Iran s Antalijskim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem dirigenta i autora djela, maestra Rahbarija te Rekvijem Antonína Dvořáka u suradnji sa Zborom Iranske filharmonije.

Maestro Alexander Rahbari za skladbu Also Sprach Zarathustra Spitama, simfonijska poema za tenor, zbor i orkestar, posvećeno hrvatskom narodu , utemeljenu na perzijskoj glazbi i drevnim izrekama, izjavio je:

– Nakon velikog uloženog truda i temeljitog istraživanja, naposljetku sam skladao iznimno milozvučnu simfonijsku poemu o Zaratustri za tenor, zbor i simfonijski orkestar. Spitama je zapravo prezime zoroastrijske obitelji.

Nakon dovršetka skladbe, odlučio sam je predstaviti hrvatskom narodu koji se hvali svojim perzijskim podrijetlom, a Hrvatica je i moja supruga s kojom imam četvero djece i svi su oni bili oduševljeni mojom odlukom – Alexander Rahbari.

Koncert se održava i povodom 30. obljetnice diplomatskih odnosa Islamske Republike Iran i Republike Hrvatske.

Foto: Press Zagrebačka Filharmonija