fbpx

Hrvatska danas u 21 sat protiv Francuske otvara kvalifikacije

21.00 sat Francuska – Hrvatska

Olimpijske kvalifikacije u Montpellieru, Hrvatska otvara s najtežim mogućim suparnikom. Za mnoge, najboljom muškom rukometnom reprezentacijom svih vremena. Uostalom, kada jedna zemlja od 20 osvojenih medalja na velikim natjecanjima ima više od polovice zlatnih (11), onda je sve jasno. Francuska je uz sve to i domaćin turnira, tako da je to još jedan jezičac više na vagi ovih kvalifikacija.

Hrvatska

Francuska je na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Egiptu ostala bez medalje (poraz u borbi za broncu od Španjolske), što se u posljednjih 20 godina dogodilo samo još jedanput. Treba reći da na tom prvenstvu nije bilo njihove najveće zvijezde i jednog od najboljih igrača svih vremena Nikole Karabatića, da se već na samom startu ozlijedio sjajni vratar Wesley Pardin, nešto kasnije i Timothey N Guessan, Elohim Prandi, pa Luka Karabatić, itd, itd… Osim toga, Francuska je krenula u smjenu generacija, imala je novog izbornika tako da je sve to ostavilo traga na igri reprezentacije koja nije bila strah i trepet za suparnike. Prvi krug su lako prošli s tri pobjede protiv Norveške, Švicarske i Austrije. U drugom krugu također su bili dominantni i pobijedili Alžir, Island odnosno Portugal. Prvi veći problemi pojavili su se u nokaut fazi kad su Mađare dobili tek nakon produžetaka 35:32. U polufinalu su pak poraženi od Švedske vrlo uvjerljivo 32:26, da bi na kraju izgubili i utakmicu za broncu os Španjolske 35:29.

Primijetili ste dakle, da su tri posljednje utakmice, (s Mađarima prije produžetaka je bilo 30:30), primili trideset i više pogodaka. Obrana koja je bila zaštitni znak Francuske pokazala je puno slabosti u Egiptu. Je li se nešto promijenilo, i može li uopće u ovih mjesec i pol dana od Svjetskog prvenstva, ključno je pitanje za sve.

Hrvatska

Gillaume Gille je zvao samo jednog novog igrača u odnosu na sastav iz Egipta. Umjesto ozlijeđenog Romaina Lagarda, sada je tu polivalentni Aymeric Minne iz Nantesa HBC koji može igrati i lijevog i srednjeg vanjskog. Doduše, i on je imao manjih poteškoća pa je naknadno pozvan Karl Konan (AIX). Sve ostale provjerene snage su tu. Vratari su Vincent Gerard i Yann Genty (oba PSG) , te Remi Desbonnet (Usam Nimes Gard). Lijevo na krilu kapetan i najstariji igrač Michele Guigou (39), te super talentirani, kao vjetar brzi Hugo Descat. Imao je manjih problema s ozljedom prije tjedan dana, ali je i on spreman, pa je naknadno pozvani Dylan Nahi postao višak.

Na desnom krilu još je jedna živa legenda Luc Abalo. Uz njega su tu Valentin Porte i Yannis Lenne, oba članovi Montpelliera. Silna snaga Francuske leži na crti. Nema više Cedrica Sorhaindoa. Ali tu su gorostasi Luka Karabatić, Ludovic Fabregas i Nicolas Tournat. Sjajni napadači, ali još bolji obrambeni igrači protiv kojih ne znate što je teže, nadskočiti ih ili zaobići.

Hrvatska

Na vanjskim pozicijama, francuski izbornik ima manjih problema na lijevoj strani jer tu je jedini pravi razarač Timothey N Guessan. Društvo mu pravi 32-godišnji Jean-Jacques Acquevillo (Usam Nimes Gard) koji je nedavno debitirao u reprezentaciji silom prilika u Egiptu. Ali kao što smo rekli, tu može uskočiti Aymeric Minne. Na desnoj strani napada Francuska je vjerojatno najjača na svijetu. Teško je reći tko je bolji, opasniji, neugodniji – Dika Mem, Nedim Remili, Melvin Richardson ili Adrien Dipanda. Kada uz sve o znamo da su domaćini kvalifikacija , jasno je koliko teška zadaća stoji pred našim igračima.

Francuska i Hrvatska igrale su do sada međusobno čak 33 puta. Francuzi imaju 18, Hrvatska 14 pobjeda, a jedan susret završen je neodlučeno. Gledamo li samo velika natjecanja tu su u pitanju 23 susreta, s 9 hrvatskih pobjeda, 1 remijem i 13 poraza. U posljednjih pet susreta Hrvatska je dvaput dobila Francusku – 2016. na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 29:28, te prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 23:20.

KVALIFIKACIJE ZA OI:
21:00h FRANCUSKA – HRVATSKA (Sud de France Arena, Montpellier)

Izvor: HRS
Foto: Press