fbpx

8. prosinca: Hrvatska Vs Argentina

SP 2021: Hrvatska vs Argentina

Dobiti Argentinu i popraviti dojam

Hrvatska ženska seniorska reprezentacija neće po dobrome pamtiti svoj povratak na svjetsku scenu, odnosno Castellon.

Hrvatska

Poraz od Brazila, dobro izdanje s Paragvajem i kupljena prilika da se možda u drugom krugu ipak domognu toliko priželjkivanog četvrtfinala, srušili su korona i loših deset minuta na kraju protiv Japana Hrvatska ide u drugi krug u Torrevijeu, ali bez bodova.

Hrvatska, Argentina

Malo tko je to mogao očekivati.

U gradu turizma kako Španjolci vole reći za Torrevijeu, a mi ćemo dodati gradu u kojem je naš Tonči Valčić ostavio zamjetan trag u četiri sezone igranja, Hrvatska će igrati protiv Argentine, Španjolske i Austrije za popravak dojma.

Prvi suparnik je Argentina. Još jedna nagazna mina ovoga Svjetskog prvenstva. Zbog stalnog napretka brojnih igračica koje nastupaju u Europi, ali i svih slabosti koje ima Hrvatska nakon pojave Covida 19 u njezinim redovima, i Argentina može biti jako opasna za „Kraljice šoka“.

Toj zemlji je ovo 11. Svjetsko prvenstvo. U 68 susreta ostvarile su 16 pobjeda, 1 remi i doživjele 51 poraz. Debitirala je prije 22 godine. I u tri susreta s Njemačkom, Danskom i Sj. Makedonijom imala gol razliku od minus 84.

Četiri godine kasnije u Hrvatskoj 2003. godine postigle su 40, a primile 106 pogodaka protiv Ukrajine, Rumunjske i Norveške. I od tada do danas nisu propustile ni jedno Svjetsko prvenstvo. Njihov pravi uzlet uslijedio je u posljednjih deset godina.

Prije dvije godine u Japanu su bile 16., što je njihov najbolji rezultat s prosjekom postignutih pogodaka od 29,5 po susretu. A sve je kulminiralo na ovom prvenstvu kad su ostvarile prvu pobjedu u povijesti protiv neke europske reprezentacije.

Bilo je to prije četiri dana u Torrevieji kad su pobijedile Austriju 31:29 i u drugi krug ušle s dva boda. Austrija je doduše bila bez nekoliko iznimno bitnih igračica koje je zahvatila korona, ali nije li i Hrvatska u sličnoj situaciji. Zato Argentinu moramo shvatiti kao još jednu ozbiljnu prijetnju.

Uostalom, sjetite se Egipta i muškog Svjetskog prvenstva u siječnju ove godine. Tamo nas je Argentina stajala ozbiljnog ostvarenja.

Argentina je bila među posljednjim zemljama koje su se kvalificirale za Španjolsku 2021. godine. Naime, na južnoameričkom prvenstvu u Paragvaju sredinom listopada, osvojile su srebrnu medalju. Brazil je bio bolji u finalu.

Eduardo Gallardo je njihov izbornik i na klupi reprezentacije je od 2012. godine. Više od pola te reprezentacije igra u Europi. Vratarka Marisol Carratu (21 obrana do sada) članica je španjolskog Guardesa. Ima 35 godina, ali to joj ne smeta da bude jedna od najboljih na ovom prvenstvu.

Josseline Elke Karsten je ipak, prvo ime te selekcije. Lijeva vanjska nekada u Mađarskoj, danas igra za norveški Molde. S 23 pogotka prvi strijelac Argentine na ovom natjecanju. Vrijedi spomenuti i desno krilo Victoriu Rosario Urban Medel, koja igra u francuskom Dijonu. Ništa slabije nije ni Malena Cavo, desna vanjska španjolske Bera Bere.

Tu je pet igračica sa 100 i više nastupa u reprezentaciji. Neke malo pritišću i godine, ali one se s tim jako dobro nose. Nova osvježena Hrvatska morat će ponuditi svoje najbolje izdanje ukoliko želi oprati gorak ukus nastupa u Castellonu.

Raspored utakmica Hrvatske u glavnoj skupini II:

Srijeda, 8. prosinca 2021.
15:30 sati Hrvatska vs Argentina

Petak, 10. prosinca 2021.
20:30 sati Hrvatska vs Španjolska

Nedjelja, 12. prosinca 2021.
18:00 sati Austrija vs Hrvatska

Foto: Press HRS