fbpx

Hrvatski filmovi na 3. festivalu kratkometražnog filma FeKK

Ljubljana…

Hrvatski filmoviFeKK se održava od 28. kolovoza do 2. rujna 2017. godine u Ljubljani. Hrvatski filmovi uvršteni su u natjecateljske programe FeKK YU i FeKK SLO, a programska sekcija Instant cult posvećena je opusu Igora Bezinovića.
U međunarodnom natjecateljskom programu FeKK YU koji prikazuje autore s područja bivše Jugoslavije uvršteni su hrvatski animirani, igrani i dokumentarni filmovi. Od igranih filmova to su 13+ Nikice Zdunić, Kako je Iva otišla 16. rujna 2016. Tomislava Šobana i Pino Josipa Lukića, a od dokumentarnih After Party Viktora Zahtile i Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka te White Trash Sunčice Ane Veldić. Eksperimentalni film predstavljaju filmovi Kartograf Darie Blažević i Na plaži Gorana Škofića. Hrvatsku selekciju zaključuju animirana ostvarenja Crvenkapica Redux Danijela Žeželja, ‘Stranac’ u mojoj glavi Petre Bakelić te kanadsko-hrvatska koprodukcija Ježeva kuća Eve Cvijanović (hrvatski koproducent je Bonobostudio).
Natjecateljski program FeKK SLO, koji je posvećen slovenskim autorima uključuje dvije hrvatske koprodukcije. To su animirani hrvatsko-slovenski film Noćna ptica Špele Čadež (hrvatski koproducent je Bonobostudio) i igrani slovensko-hrvatsko-austrijski film Sretno Orlo! Sare Kern (hrvatski koproducent je Kinorama). U ovaj program uvršten je i dokumentarni film Lovačka sreća slovenske redateljice Maje Alibegović koji je nastao u sklopu Restartove Škole dokumentarnog filma.
Programska sekcija Instant cult posvećena je hrvatskom redatelju Igoru Bezinoviću. Festival će slovenskoj publici predstaviti 10 njegovih kratkometražnih filmova, između ostalih dokumentarni film Veruda – film o Bojanu koji je nagrađen na Zagrebdoxu i Liburnia film festivalu te igrani film Vrlo kratki izlet. Potpun popis možete pogledati na ovoj poveznici.
Festival će prikazati i retrospektivu kratkometražnih filmova Miguela Gomesa, a donosi i program EFA- Short Matters posvećen filmovima koji su se u prošloj godini natjecali za Europsku filmsku nagradu.

Foto: Press