fbpx

HZJZ: Koronavirus – najnoviji podatci i preporuke

Hrvatska…

KoronavirusU Hrvatskoj je do sada zabilježeno pet oboljelih s COVID-19 bolesti. Prvooboljeli je hrvatski državljanin koji se zarazio tijekom boravka u Italiji (Milano, pokrajina Lombardija). Drugooboljeli je bliski obiteljski kontakt prvo-oboljelog. Treći bolesnik se zarazio tijekom boravka u Italiji (Parma). Četvrti oboljeli je bliski kontakt prvo-oboljelog, a peti oboljeli je bliski obiteljski kontakt treće-oboljelog.
Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC): Italija sa 650 oboljelih, Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Austrija, Švicarska, Hrvatska, Belgija, Finska, Gruzija, Sjeverna Makedonija, Švedska, Rumunjska, Norveška, Danska.
Prema ECDC-u zahvaćena područja s uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa (SARS-CoV-2) su:
Kina
Južna Koreja
pokrajine Italije: Lombardija, Veneto, Pijemont, Emilia-Romagna
Iran
Hong Kong
Japan
Singapur

Kako umanjiti rizik od zaraznih bolesti – video prilog.

Novosti vezane uz koronavirus i preporuke vodećih međunarodnih zdravstvenih organizacija:
Odlukom Kriznog stožera Ministarstva zdravstva provodi se zdravstveni nadzor nad putnicima koji su doputovali iz zahvaćenih područja, dijagnostika i liječenje oboljelih te obrada bliskih kontakata oboljelih radi pravovremenog liječenja i sprječavanja širenja infekcije.

1. Za Hrvatske građane, povratnike iz zahvaćenih područja bez simptoma bolesti, provodi se aktivni zdravstveni nadzor (svakodnevno mjerenje temperature i javljanje teritorijalno nadležnom epidemiologu prema adresi stanovanja) kroz 14 dana uz samoizolaciju kod kuće na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora radi praćenja pojave simptoma respiratorne bolesti. Aktivni zdravstveni nadzor provodi se za:
– osobe koje su bliski kontakti oboljeloga od COVID-19 bolesti (potvrđena infekcija, započinje već i kod postavljanja sumnje na infekciju)
– osobe koje su unazad 14 dana boravile u zahvaćenom području
Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su na način da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa. Nadzor traje 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja s uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa.
U bliskih kontakata osobe s potvrđenom COVID-19 koji nemaju nikakve znakove bolesti rutinski se ne provodi testiranje na novi koronavirus. Razlog tome je što negativni nalaz testiranja u takvoj asimpotomatskoj fazi ne isključuje infekciju. Stoga se testiranje na SARS-CoV-2 provodi samo u slučaju postavljene sumnje na COVID-19 tj. kada se zadovolje klinički i epidemiološki kriteriji bolesti.
2. Osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od slijedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratak dah) uz ispunjene epidemiološke kriterije, kod kojih zdravstveni djelatnik postavi sumnju na infekciju virusom SARS-CoV-2 (COVID-19), hospitaliziraju se uz primjenu mjera izolacije, dijagnostike i liječenja.
Osobe sa simptomima bolesti mogu doći u bolnicu samo uz prethodan dogovor liječnika s nadležnom bolnicom nakon što je liječnik postavio sumnju na COVID-19.
Svjetska zdravstvena organizacija i dalje ne preporučuje ograničenja u međunarodnom prometu ljudi i robe.

Predstavljaju li poštanske pošiljke iz Kine opasnost po pitanju novog koronavirusa SARS-CoV-2 ?
Koronavirusi ne preživljavaju dugo vremena na predmetima kao što su pisma i paketi, te poštanske pošiljke ne predstavljaju rizik za prijenos virusa.

Izvor: HZJZ – Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Foto: Press – HZJZ