fbpx

In Memoriam: Pero Kvrgić 1927. – 2020.

Večeras posebni program: In Memoriam: Pero Kvrgić

Hrvatska televizija (HRT-HTV) u povodu smrti glumačkog velikana Pere Kvrgića večeras na svom Drugom (HTV2) i Trećem programu (HTV3) emitira posebni In memoriam program: na HTV2 u 20:05 dokumentarni film U potrazi za glumcem negromantom – Pero Kvrgić (u trajanju 32:15).

Pero Kvrgić

Pero Kvrgić rođen je 4. ožujka 1927. u Moravicama. Od svih dramskih junaka koje je Pero Kvrgić odigrao ističe se uloga Pometa u predstavi “Dundo Maroje”, u režiji Mladena Škiljana 1955. U njoj se Držićev negromant Dugi Nos utjelovio u liku Pometa. Pero Kvrgić je u prvom Pometovom prizoru imao harlekinski kostim i masku s karikiranim dugim nosom i tako kostimiran govorio bitne dijelove Negromantova teksta. Tankim konopcima dovukao je na scenu povorku glumaca. Na taj se način u Negromantu sjedinio glumac, čarobnjak, lakrdijaš i mudrac, koji će publici otkriti tajnu o pravim i lažnim ljudima – o ljudima “nahvao” i ljudima “nazbilj”.
Ovaj vrsni negromant-glumac-čarobnjak uvijek je publici podmetao kazališno zrcalo, kako bi se ona ogledala u njegovim dramskim likovima. Zaželjevši “svijetloj krvi i gospodstvu mirnu noć i dobar dan”, uvijek se znao podrugljivo nasmiješiti, aludirajući na vrijeme u kojem živimo.

Scenarij: Lawrence Kiiru
Režija: Lawrence Kiiru
Godina proizvodnje: 2007.
Montaža: Davorka Feller
Snimatelj: Dragan Ruljančić

– na HTV3 u 21:30 tv dramu Olujna noć:
Televizijska drama “Olujna noć” iz 1987. godine scenarista i redatelja Zrinka Ogreste psihološka je drama koja slika moralni krah sitnog činovnika Cerića prožetog strahom i nemirom koje nose ratni dani. Nastala je prema pripovijetki Meše Selimovića.
Glumci: Pero Kvrgić Sabrija Biser, Zlatko Crnković, Ivo Fici, Vili Matula, Semka Sokolović Bertok, Zvonimir Zoričić.
Scenarist i redatelj: Zrinko Ogresta
Direktor fotografije: Davorin Gecl
Urednica: Maja Gregl

Pero Kvrgić, legenda hrvatskog glumišta, bio je kazališni, filmski i televizijski glumac i u svojoj je plodnoj karijeri imao gotovo dvjestotinjak uloga, a na kazališnoj sceni proslavio je i svoj devedeseti rođendan u predstavi “Stilske vježbe” koja se već desetljećima izvodi na hrvatskim pozornicama.

Foto: Press arhiva