fbpx

Virtuoz Aleksej Volodin u Majstorskom ciklusu

Zagreb…

Po prvi puta u Majstorski ciklus nam stiže ruski pijanist Aleksej Volodin

Aleksej VolodinKoncert Simfonijskog orkestra HRT-a iz Majstorskog ciklusa, održati će se u četvrtak, 14. studenog u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Po prvi puta u Majstorski ciklus nam stiže ruski pijanist Aleksej Volodin, veliki virtuoz koji niže nastupe uz vrhunske svjetske orkestre,a uz Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Pascala Rophèa predstavit će se Rahmanjinovom Rapsodijom na Paganinijevu temu,koja uključuje 24 varijacije na temu posljednjega i najslavnijeg Capriccia za solo violinu Nicolòa Paganinija.
Aleksej Volodin„Veličanstveni umjetnik koji razotkriva slojeve značenja i izražajnosti u svemu što svira”, zapisao je nedavno kritičar portala Classical Source o Alekseju Volodinu.
Samo u protekloj sezoni Volodin je nastupio uz simfonijske orkestre BBC-a i Bournemoutha, Orkestar Gulbenkian i Filharmoniju St. Peterburga.
Večer u dvorani Lisinski zaokružit će Petruška Igora Stravinskog i Slavonska igra Zorana Ščekića. Uvodna Slavonska igra Zorana Šćekića pokazat će nam kako autor spaja jazz, tradicijsku i klasičnu glazbu.
Balet Petruška Igora Stravinskog priča je o ruskoj tradicionalnoj lutki tužna lica, smještena na pokladni sajam, među užurbanu gomilu,vrtuljke i mehaničke orguljice. Nakon praizvedbe u Parizu 1911., postao je najpopularnija baletna produkcija slavnog ansambla Ruskih baleta.Glazba je prilično udaljena od većine baletnih partitura s kraja 19. stoljeća, pri čemu se skladatelj uvelike obraćao folklornoj tradiciji.
Izvedbu predvodi cijenjeni francuski maestro Pascal Rophé, trenutačni šef-dirigent Nacionalnog orkestra Regije Loire.
Ulaznice su u prodaji na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.
Koncert možete poslušati i u izravnom prijenosu na HR3.

Foto: Press