fbpx

Posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića: Prijenos iz Splita

Split…

Poseban program u spomen: Oliverov trag u beskraju – ispraćaj Olivera Dragojevića

ispraćaj Olivera DragojevićaHrvatska radiotelevizija sutra će na svojem Drugom programu od 18.45 sati izravno prenositi posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića iz Splita. Ispraćaj kreće iz crkve sv. Frane preko Rive pa sve do katamarana koji će ga posljednji put odvesti u Velu Luku.
Odlazak jednog od najvećih hrvatskih glazbenika svih vremena Olivera Dragojevića HRT je potaknuo da iz svoje bogate arhive izvuče ono najbolje i gledateljima prikaže dio njegova nezaboravnog opusa. Tako su jučer mogli gledati dokumentarnu emisiju Trag u beskraju: Galeb i ja i snimku koncerta Oliver “Dvi, tri riči” iz Splita. Uz to, u najatraktivnijim večernjim terminima tijekom naredna tri dana HRT će emitirati poseban program pod nazivom Oliverov trag u beskraju kojim ćemo se prisjetiti glazbene legende Splita i Hrvatske.
Večerašnji program posvećen nezaboravnom glazbeniku počinje u 20.05 sati emisijom Oliver u Carnegie Hallu u New Yorku snimanom u povodu njegovog koncerta u Carnegie Hallu 9. listopada 2008. godine. Oliver Dragojević je prvi ne-klasični hrvatski glazbenik koji je nastupio u Carnegie Hallu, glasovitoj i prestižnoj koncertnoj dvorani za klasičnu, ali i za jazz, pop i rock glazbu. Tim koncertom je prvi puta hrvatska pop-glazba, Oliverov impozantni opus, predstavljena na tako glasovitom mjestu i u suradnji s američkim jazz i klasičnim glazbenicima.
Oliver DragojevićU 20.30 sati slijedi Glazbeni specijal: Elvis Stanić i jazzy Oliver Dragojević. Emisija donosi priču o zajedničkoj suradnji i nastupu dvojice glazbenika na 12. Liburnija Jazz Festivalu u Opatiji gdje je Elvis Stanić koncertno promovirao svoj album “Sol et luna”, a poseban mu je gost bio Oliver Dragojević. Na koncertu se dogodio neočekivani sraz istaknutih predstavnika dvaju glazbenih svjetova – glazbe Olivera Dragojevića i jazz aranžmana Elvisa Stanića.
U 21.00 sat gledatelji mogu pogledati emisiju iz serijala Večer na 8. katu u kojoj je gostovao Oliver. Zajedno sa svojim gostima kod Daniele Trbović razgovarao je o moru, pjesmama, ribolovu, prijateljstvu i brojnim drugim temama. Večerašnji program posvećen našoj glazbenoj legendi završava snimkom nezaboravnog koncerta Oliver i Gibonni održanog u Maksimiru 1994. godine, a koji je na rasporedu u 21 sat i 45 minuta.
Sutra, 31. srpnja, poseban program pod nazivom Oliverov trag u beskraju počinje u 20.00 sati emisijom 100% ja u kojoj je Oliver bio glavni gost. O njemu su govorili suradnici i prijatelji Jakša Fiamengo, Ante Gelo i Siniša Škarica. Glazbeni gosti bili su Marija Husar i grupa “Delfini”.
Oliver DragojevićU 21.00 sat slijedi sjajni koncert Olivera i Simfonijskog orkestra HRT-a održan u Domu sportova 7. veljače 2004. godine. Gledatelji će imati priliku ponovno čuti izvedbe bezvremenih skladbi među kojima su: U ljubav vjere nema, Morski vuk, Što učinila si ti, Nedostaješ mi ti, Galeb i ja, Cesarica, Dišperadun, Dobro jutro, tugo, Romanca, Vrime Božje, Pismo moja i Molitva za Magdalenu.
Sutrašnji program završava emisijom Splitski Adio Oliveru kojom se njegov voljeni grad i vječna inspiracija opraštaju od glazbenika i čovjeka s kojim su cijelu njegovu karijeru bili neraskidivo povezani. Emisija je na rasporedu u 22.40 sati.
U srijedu, 1. kolovoza, u 20.05 sati gledatelji će imati priliku vidjeti dokumentarni film S Oliverom u Parizu, priču o koncertu u pariškoj Olympiji u kojoj je nastupio krajem lipnja 2006. Taj je nastup bio svojevrsna kruna dugogodišnje karijere, a u dokumentarcu će gledatelji moći čuti njegova razmišljanja o tom velikom trenutku, vidjeti kadrove pred znamenitostima Pariza te iz Olympije, s priprema i generalne probe.
U 20.35 sati slijedi snimka koncerta održanog u pariškoj Olympiji uz pratnju Revijskog orkestra pod ravnanjem Alana Bjelinskog. Pred prepunom dvoranom Oliver je otpjevao niz svojih najpoznatijih skladbi. U sjećanje na velikog francuskog šansonjera Gilberta Becauda otpjevao je i njegovu nezaboravnu skladbu “A sada”.
U 22.10 sata gledatelji će moći ponovno pogledati emisiju Svlačionica u kojoj je gost bio Oliver Dragojević. Robert Knjaz posjetio je Olivera u njegovom splitskom okružju i u zanimljivom razgovoru doznao o čemu razmišlja, zbog čega plače, zašto nosi naušnicu, zašto ne nosi traper sako i još mnogo toga. O Oliveru su u emisiji govorili i njegova supruga, sinovi, prijatelji s posla te slučajni prolaznici.
Poseban program završava dokumentarnim filmom Trag u beskraju: Galeb i ja scenarista i redatelja Zvonimira Varošanca koji je na rasporedu u 23 sata.
Film je nastao iz cijelog niza snimaka i izjava Olivera Dragojevića prikupljenih iz bogate arhive HRT-a. Ovaj zanimljiv dokumentarac donosi osobni pristup životu i radu naše glazbene legende, a u njemu Oliver osobno govori o svojem radu, životu i svjetonazoru.

Foto: Press, Scena.hr