fbpx

Ivica Skoko: Imam beskrajno poštovanje prema ženama, pa tako i kreiram

Modni dizajner Ivica Skoko za portal Scena.hr priča o novoj kolekciji, sjeća se prvih kreacija te otkriva kako doživljava žene za koje cijeli život stvara

Jedan od najboljih modnih dizajnera, Ivica Skoko, već je više od 20 godina na modnoj sceni. Kaže da i nakon toliko godina ima nevjerojatnu inspiraciju.

Ivica Skoko

– Inspiracija je neiscrpna. Ako se bavite kreativnim poslom kojeg volite, onda inspiracije ne nedostaje. Inspiraciju crpimo iz apsolutno svega što nas okružuje – naglasio je Skoko za portal Scena.hr.

A ovih dana dizajner svečanih i večernjih haljina priprema novu kolekciju.

– Naše haljine nose žene i djevojke svih dobnih skupina jer uz kolekcije koje izbacujemo, radimo apsolutno sve po mjeri njegujući taj personalan individualan pristup – rekao je Ivica Skoko te dodaje:

– A što se tiče naglaska u samoj kolekciji to je kompleksan i kreativan proces i dolazi prilikom samog nastajanja, no definitivno ono što za svaku našu kolekciju mogu reći je to da je baza ženstvenost.

Ivica Skoko

U razgovoru s dizajnerom, prisjetili smo se njegovih početaka.

– Moj prvi osobni dizajn nastao je već na prvoj godini fakulteta (TTF), kad sam s grupom studenata prezentirao svoje četiri kreacije. Projekt je bio i medijski popraćen, pa sam vrlo brzo ljudima zapeo za oko i sve se brzo odigravalo – sjeća se dizajner.

Skoko je na put modnog dizajna krenuo s majčine šivaće mašine.

– Svi već znaju da je moja majka profesionalna krojačica i konstruktor. Tako da bih tajno sjedao za njenu mašinu. Iako to nije voljela jer bi mi stalno nešto zapelo, a ona bi šizila – kazao je. Kreacije Ivice Skoke su posebne i po tome što ženama i u svojim u krojevima daje na važnosti.

– Imam beskrajno poštovanje prema ženama, pa tako i kreiram. Bitno nam je da svaku klijenticu ispoštujemo do maksimuma te da je učinimo poput dive s crvenog tepiha, koliko god je to moguće. Sad već imamo jednu krilaticu u firmi: Kad se pređe prag Skoko salona, nestaju i godine i odjevne veličine.

Dizajner se osvrnuo i na to kako politička i gospodarska previranja utječu na modnu industriju.

Ivica Skoko

– To uvijek utječe na globalnoj razini, pa tako i kod nas. Modna industrija je nažalost na koljenima i to već dugi niz godina. Jedino još opstaje naš modni gigant Varteks i to zahvaljujući mladim i novim kreativcima te je brend ponovno prepoznat kao vrhunski, kvalitetan i na koncu naš. Pored industrije, u Hrvatskoj ima dosta dizajnera koji se i dalje trude i bore.

Naravno da i mene pogađa ekonomska loša situacija, a pogotovo sada kad su eventi, svadbe i sva ostala svečanija okupljanja svedena na minimum. Poznato je da se naš brend bavi upravo svečanom i vjenčanom modom te smo samim time na prvoj fronti.

No trudimo se raditi i opstati kao i većina naših kolega. I moram naglasiti da se divim svima nama jer ne odustajemo – zaključio je Ivica Skoko u razgovoru za portal Scena.hr.

Foto: Ivana Bilandžija Billy