fbpx

Izložba: So, so, hulje i evanđelje Tihomira Milovca

U Galeriji ULUPUH So, so, hulje i evanđelje

Izložba So, so, hulje i evanđelje predstavlja opus kazališne scenografije koji povezuje dvije autorove struke i karijere, povjesničara umjetnosti i kazališnog scenografa. Taj je spoj prepoznatljiv u oba pravca, a iskustva jednog područja pretaču se tijekom autorove duge karijere, sredinom sedamdesetih godina od samih početaka kazališnog rada i studija povijesti umjetnosti sve do danas.

evanđelje

Izložbom So, so, hulje i evanđelje se nastoji osvijetliti autorova djelatnost u području kazališta koja čini vrlo važan doprinos hrvatskom kazalištu, ali i kazališnoj umjetnosti uopće.

Tihomir Milovac kazališnu karijeru započeo je u kultnoj zagrebačkoj kazališnoj družini Coccolemocco 1975. godine. Do danas je ostvario niz scenografija u zagrebačkim (ZKM, ZKL, ITD, Gavella) i nacionalnim kazalištima (HNK Zagreb/Rijeka/Split/Osijek), te inozemnim kazališnim kućama, a predstave koje je scenografski opremio pozivane su na ugledne europske i svjetske festivale te na turneje.

Za njegovu kazališnu scenografiju karakteristična su eksperimentalna i istraživačka načela kao prijevodi povijesnih fenomena konstruktivizma, neoavangardi i ikonoklazma. Na izložbi su predstavljena neka od autorovih ključnih scenografskih ostvarenja poput Ormitha macarounada i nekoliko kuhara, 1982., Domobran Jambrek (Miroslav Krleža), 1984., Shakespeare the Sadist (Wolfgang Bauer), 1986., Tajanstvena prela (po Nikoli Šopu), 1989./90., Tri sestre (po Čehovu), 1991./92., U Logoru (Miroslav Krleža), 1995., So,so, (po Sophie Call), 1998., Veliki meštar sviju hulja (Miroslav Krleža), 2001., Peto evanđelje (Slobodan Šnajder), 2004., Gospoda Glembajevi (Miroslav Krleža), 2007., Leteći Holandez (Richard Wagner), 2013., Pomutnje (Robert Musil), 2014. i Posljednja noć (Cvetnić/ Boyne), 2018. Za izniman scenografski rad dobio je čitav niz nagrada, od kojih izdvajamo Nagradu Sedam sekretara SKOJ-a 1986. za predstavu Domobran Jambrek (M. Krleža) i Nagradu hrvatskog glumišta 2002. za predstavu Veliki meštar sviju hulja (M.Krleža).

Izložba So, so, hulje i evanđelje je otvorena do 02. lipnja u Galeriji ULUPUH, Ilica 13/1.kat, Zagreb, radnim danom od 10 do 17 sati i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena.

Ulaz je slobodan.

Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH

Foto: Press