fbpx

Je li moglo drugačije: Privatizacija Vs kriminal

Zagreb…

Na Hrvatskoj radioteleviziji od ponedjeljka nova dokumentarna serija Je li moglo drugačije

Je li moglo drugačije

Je li moglo drugačije?Hrvatska radiotelevizija na Prvome programu Hrvatske televizije u ponedjeljak 9. travnja u 20.05 sati započinje s prikazivanjem dokumentarne serije Je li moglo drugačije koja u četirima nastavcima donosi dosad nepoznate pojedinosti o događajima koji su obilježili našu blisku povijest i rasvjetljava što se događalo iza kulisa političke i gospodarske scene u Republici Hrvatskoj. Prvi se nastavak Je li moglo drugačije?bavi pretvorbom i privatizacijom te traži odgovore na pitanja tko je osmislio pretvorbu, a tko privatizaciju, kako su se prodavale državne tvrtke dok je Hrvatska ratovala te je li dr. Franjo Tuđman znao sve o pretvorbi i privatizaciji. O toj rak-rani novije hrvatske povijesti govore bivši predsjednici vlada, ministri i novinari te otkrivaju hrvatskoj javnosti nepoznate pojedinosti. Ekskluzivno o svojemu usponu i padu govori i Miroslav Kutle, koji gotovo osam godina nije dostupan hrvatskomu pravosuđu.
Drugi nastavak nosi naslov Bankarske igre i istražuje tko je i zašto prodao hrvatske banke, jesu li one danas uistinu u stranome vlasništvu te tko je imao koristi od uništenja malih banaka. O devedesetim godinama 20. stoljeća i slomu bankarskoga sustava u Republici Hrvatskoj govorit će među ostalima odbjegli hrvatski tajkun Miroslav Kutle. Treći nastavak otkriva što se događalo nakon smrti dr. Franje Tuđmana, jesu li strane sile pomogle koalicijskoj šestorki u osvajanju vlasti 2000. godine te zašto je Ivica Račan odustao od novoga mandata 2003. godine i predao ga u ruke HDZ-u.
Četvrti nastavak bavi se korupcijom i pravosuđem. Naime, Ivo Sanader 2008. godine donosi Zakon o kaznenome postupku, a u dokumentarnoj seriji autori traže odgovor na pitanja je li taj neustavni zakon donio više štete nego koristi, jesmo li se stvarno obračunali s korupcijom ili ta bitka još nije ni počela. Na ta, ali i cijeli niz drugih pitanja odgovaraju bivši predsjednici vlada, ministri, sudionici političke hrvatske zbilje te analitičari i novinari.
Dokumentarnu seriju Je li moglo drugačije za Hrvatsku radioteleviziju proizvela je produkcijska tvrtka Dinaten projekt. Scenaristica je i redateljica Ivana Kovač, a urednik Mladen Ćapin.
Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u ponedjeljak 9. travnja u 20.05 prvi će nastavak dokumentarne serije Je li moglo drugačije biti dostupan i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press