fbpx

Juditu za dramski program dobila je predstava Francuzica

Split…

splitKazališni festival 66. Splitsko ljeto svečano je zatvoren u petak 14. kolovoza, na gledalištu na otvorenom splitskog poluotoka Sustipan, neposredno po završetku izvedbe plesne predstave Correr o fado. Juditu za najveće umjetničko postignuće u glazbenom programu žiri je dodijelio maestru Ivi Lipanoviću za dirigiranje premijernom produkcijom Verdijeve opere Lombardijci Opere HNK Split. Juditu za dramski program dobila je predstava Francuzica Ilije Zovka u produkciji Drame HNK Split, te režiji i izvedbi Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića.
Obrazloženja nagrada:
Nagradu Judita za najbolje umjetničko ostvarenje 66. Splitskog ljeta žiri glazbenog programa Splitskog ljeta u sastavu Marija Ramljak, dirigentica, Vesna Coufal Jaić, profesorica solo pjevanja i izv. prof. dr. sc. Goran Sučić, predsjednik žirija, jednoglasno je odlučio dodijeliti hrvatskom dirigentu i šefu – dirigentu HNK Split, Ivi Lipanoviću za ravnanje operom Lombardijci u prvom križarskom pohodu talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija.
Premda rijetko izvođeno djelo u svijetu, Verdijeva opera Lombardijci u prvom križarskom pohodu, u mediteranskom Splitu zaživjela je čak dvaput: 1994. godine u zgradi HNK kao hrvatska praizvedba te ove 2020. godine na Peristilu, obje pod ravnanjem i zaslugom cijenjenog dirigenta Ive Lipanovića. Interpretacija ove kompleksne povijesne domoljubne opere velike energije i zanosa, u kojoj se izmjenjuju impresivni nastupi moćnog zbora i orkestra s romantičnim patetičnim arijama i duetima, zahtijeva promišljeno glazbeno vodstvo i interpretativnu zrelost dirigenta što je u ovoj izvedbi i postignuto. Kada dodamo i ekspresivnost Lipanovićeve dirigentske geste, pozornost publike zadržana je do posljednjeg takta. Odabrani renomirani solisti, uigrani orkestar i zbor splitske opere bili su dostojni protagonisti Verdijeve glazbene misli vođeni prominentnom i koherentnom vizijom sjajnog hrvatskog dirigenta Ive Lipanovića. Nagrada Judita potvrda je njegove velike umjetničke osobnosti i karizme te mu od srca čestitamo. Ovim putem posebno ističemo njegovu dugogodišnju plodonosnu opernu i koncertnu djelatnost kojom je uvelike zadužio hrvatsku glazbenu scenu, a posebno splitski teatar kojemu se uvijek rado vraćao. Na tome smo mu duboko zahvalni!
FrancuzicaNagradu Judita za najbolje umjetničko ostvarenje 66. Splitskog ljeta žiri dramskog programa Splitskog ljeta u sastavu Alin Antunović, glumica, Vinko Mihanović, glumac, i Jasmina Parić, novinarka i kazališna kritičarka (predsjednica žirija) jednoglasno je odlučio dodijeliti predstavi Francuzica Ilije Zovka u produkciji festivala i režiji i izvedbi Snježane Sinovčić- Šiškov i Trpimira Jurkića.
Prvaci drame splitskog HNK Snježana Sinovčić-Šiškov i Trpimir Jurkić odali su ovom predstavom počast pokojnom kolegi Zovku i vratili u život kvalitetan tekst pisan iskreno i vješto, uz blagi humor s okusom tuge. Sami su realizirali gotovo čitav projekt, od odabira naslova do režije, glume i pronalaska novog scenskog prostora u Splitu, dvorišta Nadbiskupskog sjemeništa koje se pokazalo idealnim za izvedbu. Francuzica nudi ugođaj mirnoće i diskrecije, oslikavajući susret sredovječnih, usamljenih ljudi, slabo vidljivih u šarenoj gužvi i galami svakodnevice.
Snježana Sinovčić-Šiškov kreirala je svoju Gretu vrlo životno, ocrtala je ženu koja se suzdržava, ali iz nje lako briznu smijeh, suze, i želja za životom. Jurkić je svoga Petra donio kao čovjeka naizgled pomirenog s neveselim, uredno posloženim trajanjem, a u suigri pronašli su kopču koja će spojiti dva različita karaktera.

Foto: Press