fbpx

Glazbena poslastica Monike Leskovar i Petrita Çekua u atriju Kneževa dvora

Dubrovnik…

Monika Leskovar i Petrit ÇekuČesti i rado viđeni gosti Dubrovačkih ljetnih igara, violončelistica Monika Leskovar i gitarist Petrit Çeku, nastupili su u subotu, 29. srpnja, pred brojnom festivalskom publikom u atriju Kneževa dvora.
Koncert je otvorila Corellijeva La follia, nakon čega su mladi virtuozi izveli Arpeggione sonatu Franza Schuberta, oba djela u obradi Valtera Dešpalja. U drugom dijelu koncerta uslijedila je Canzona domaćeg skladatelja Srđana Dedića, Intermezzo iz opere Goyescas Enriquea Granadosa u obradi Valtera Dešpalja koja je sjajno pokazala kako se ova dva instrumenta dobro nadopunjuju te Siete canciones populares españolas Manuela de Falle čiju obradu potpisuje ugledni hrvatski gitarist Darko Petrinjak, a koje su publiku povele na putovanje različitim španjolskim regijama. Nakon dugotrajnog pljeska brojne publike u Dvoru, uslijedio je neobični glazbeni dodatak – slavna Hallelujah Leonarda Cohena koja je ponudila nešto sasvim drukčije za kraj ove lijepe festivalske večeri.
Monika Leskovar i Petrit ÇekuMiljenica festivalske publike, violončelistica Monika Leskovar dobitnica je najviših nagrada na brojnim međunarodnim natjecanjima: Čajkovski za mlade glazbenike (Sendai, 1995.), Antonio Janigro (Zagreb, 1996.), Rostropovič (Pariz,1997.), Eurovizijsko natjecanje za mlade glazbenike (Beč, 1998.), nagrada Stradivari natjecanja Roberto Caruana (Milano, 1999.), ARD–natjecanje (München, 2001.), Adam (Novi Zeland, 2003.) i drugih. Gitarist Petrit Çeku je tijekom bogate karijere osvojio čak devet prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima. 2008. godine nagrađen je i godišnjom nagradom Mladi glazbenik godine koju dodjeljuju Zagrebačka filharmonija i Hrvatska poštanska banka. Također, 2005. godine je dobio nagradu Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži, te je osvojio nagradu na natjecanju Ferdo Livadić, koje se održava u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen.
Çekuov izniman senzibilitet i ekspresivnost privukli su publiku i kritičare diljem svijeta, a on će, na zadovoljstvo festivalske publike i večeras koncertirati u Dvoru i to u kvartetu s gitaristima Zoranom Dukićem, Tvrtkom Sarićem i Marojem Brčićem s početkom u 21:30 sati.

Foto: Press